Důležité je scházet se, zdůrazňuje koordinátorka Centra Amelie, které podporuje onkologické pacienty

Onkologické onemocnění provází tabu a negativní stereotypy, které někdy komplikují přístup k léčbě a život s tímto onemocněním, včetně komunikace s nemocnými i jejich blízkými. Velkou posilou nemocným je liberecké Centrum Amelie, které bezplatně poskytuje sociální poradenství a psychologickou podporu i pro jejich blízké. Hostem Dopoledne pod Ještědem byla koordinátorka centra Renata Kotúčková.

Čtěte také

„Jsme ženy, a jsme i trošku takový drbny. Jak proběhne léčba, a vypadají vlasy, pak každá se těší, až se jí objeví první milimetr na hlavě, tak není nic lepšího, než si popovídat o tom, který šampon je na to dobrý, po kterém šamponu ty vlasy rostou rychleji“, popisuje s úsměvem Renata Kotúčková, sociální pracovnice z neziskové organizace Amelie, která je velkou podporou pro onkologicky nemocné pacienty.

Součástí poradenských služeb jsou i online porady s nutriční terapeutkou. „Mně nějakým způsobem ta léčba rozhodila zažívání, a tak je mi na míru udělaný jídelníček, co jíst, abych na konci si už mohla dát tlačenku, a nebylo mi po ní špatně,“ dodává.

Kromě důležitého setkávání pacientů, kde se vaří zdravá jídla, cvičí se, nebo jezdí na výlety, je i bezplatné sociální a psychologické poradenství. Onkologické onemocnění totiž není pouze fyzickými onemocněním, ale výrazná je i psychická, časová a finanční zátěž léčby, která se promítá do života nemocného, jeho rodiny, blízkých a přátel.

Práce ušitá na míru

V mnoha případech, kdy se pacient uzdraví, ale není už schopen vykonávat předchozí, náročnější zaměstnání, najde u Amelie pomoc, jak ještě Renata Kotúčková připomíná: „Hledáme už v průběhu onemocnění, kdy dojde k zásahu do fyzična. Například u rakoviny prsu bývá problém s hybností ruky, na té straně, kde proběhla operace, paní, co pracovala rukama, už to nezvládá. Tak hledáme na míru pracovní pozici, kterou by zvládala v klidu, a cítila se dobře.“

Amelie v Liberci funguje od roku 2015 v prostorách Krajské nemocnici v Liberci. U jejího zrodu stála Petra Kuntošová, která v září 2023 tragicky zemřela.

Spustit audio

Související