I letošní Thálie budou z Lindavy. A přibude jedna s novým zabarvením

V Lindavě na Českolipsku v těchto dnech připravují skleněné ceny pro letošní udílení divadelních cen Thalie. Ve stejné sklárně se různobarevné masky podle návrhu Bořka Šípka vyrábějí od roku 1998.

Skláři na Českolipsku i letos vyrábějí skleněné plastiky pro výroční udílení cen Thalie. Nejvýznamnější osobnosti z oblasti divadla v listopadu převezmou přibližně tříkilové skleněné plastiky z dílny lindavské sklárny LASVIT Ajeto. Na místo, kde se trofeje vyrábějí už přes 20 let, vyrazil i náš reportér, poslechněte si reportáž.

Čtěte také

Jedna z Cen Thálie za nejlepší jevištní výkony na českých divadelních scénách bude letos poprvé z uranového skla. Je z barevné směsi, která na přímém slunečním svitu září. Současnou podobu Cen Thálie navrhl před více než 15 lety designér Bořek Šípek. Jde o ruční výrobu, každý kus je originál. Dosud se vyráběly v šesti barvách - modré, zlaté amber, červené, růžové, bílé opálové a zelené. Uranové zabarvení je sedmé. Ocenění v této barvě je určené pro novou kategorii loutkového divadla. Výroba uranového skla se neodlišuje od jiných barevných směsí, provází ji jen přísnější pravidla pro nákup směsi. „Je to regulováno jaderným úřadem a každý nákup registrují," uvedl ředitel sklárny David Ševčík.

Čtěte také

Vyfouknutí tříkilové Ceny Thálie do dřevěné formy není jednoduché, Nejnáročnější je ale následné broušení trofeje, které zabere až pět hodin. Před broušením musí vyfouknutý kus skla dva dny pomalu chladnout, aby nepopraskal. Z dutého kusu připomínajícího vázu musí brusič odříznout celou jednu část a vytvarovat tak základ benátské masky, kterou ještě ozdobí oči a úsměv. Stává se, že v této fázi některý kus praskne. I proto se každý rok vyrobí trofejí víc, než je potřeba. Objednaných je jich 18, skláři jich na huti připraví minimálně 25.

Ceny se budou letos předávat 14. listopadu v Národním divadle. Pořádající Herecká asociace Ceny Thálie nově udílí za výkony v divadelní sezoně, nikoli za rok, jak tomu bylo dříve. Podzimní ocenění by tak mělo být za období červen 2019 až červen 2020.

autor: jij | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.