Humanitární organizace v Libereckém kraji se potýkají s nedostatkem dobrovolníků

V Libereckém kraji chybějí dobrovolníci. Například ti, kteří by pomáhali v sociálních službách. Pokles zájmu o pomoc hlásí například jablonecké centrum vzdělávání, dobrovolnictví a péče Červený trpaslík. Z tří set dobrovolníků, kteří tam pomáhali v době pandemie covidu 19, se vrátilo pouze jedenáct.

„Když skončil nouzový stav, tak spoustu dobrovolníků se vrátilo k životu, který měli předtím. Následovalo tornádo, teďka válka, a ti lidé začali mít své osobní problémy, které řeší a už nemají čas pomáhat dál,“ osvětlila příčiny úbytku dobrovolníků ředitelka organizace Kateřina Havlová.

Menší zájem o dobrovolnictví potvrdil i Michal Čančík, vedoucí dobrovolnického centra liberecké pobočky humanitární organizace Adra. Ta se nedávno pokoušela oslovit zájemce, kteří by pomáhali v domově seniorů Senecura. Tentokrát se jim ale podařilo jen čtyři dobrovolníky, před třemi lety jich bylo čtyřicet.

Podle Čančíka mají podobnou zkušenost i další dobrovolnické organizace nejen v kraji, ale i v celém Česku. Nejde jen o dobrovolné pečovatele o seniory a nemohoucí, ale třeba i o dobrovolníky, kteří pomáhají doučovat děti. Takovou zkušenost mají například v liberecké pobočce Člověka tísni.

Řešením nedostatku dobrovolníků by podle oslovených organizací mohlo být více, lépe a konkrétně představovat jednotlivé dobrovolnické činnosti, včetně možnosti si je jen vyzkoušet.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související