Základní škola v Desné musí zvýšit kapacitu, nečekaně tam nastoupilo víc ukrajinských žáků

12. září 2022 10:10

Školy v Česku konečně vědí, kolik ukrajinských děti budou v tomto školním roce vyučovat. Na některých místech ale začátek roku doprovází komplikace. V základní škole v Desné natáčela redaktorka Johana Tománková.

Čtěte také

Do základních škol v Česku nastoupily začátkem září 2022 tisíce dětí ukrajinských uprchlíků. Školy se na to chystaly, do poslední chvíle ale nevěděly, kolik dětí ve skutečnosti přijde. V některých školách proto na začátku září musí řešit problémy.

Do základní školy v Desné v Jizerských horách nastoupilo téměř dvakrát víc ukrajinských žáků, než s kolika škola počítala. Některé rodiny přijely do Česka až v posledních dnech. „S čím jsme se nejvíc potýkali, byly lavice a židle. A ještě to vybavení, ještě jsme museli dokupovat,“ řekla Českému rozhlasu ředitelka školy Martina Hrubá.

Škola počítala se 30 ukrajinskými dětmi, nakonec jich ale nastoupilo přes 50.„Včera přijel nový kluk, přijela rodina, takže se nám to zase zvýšilo, teď se to tak mění,“ popsal učitel Patrik Holubář. Počet ukrajinských školáků se mění prakticky denně, ve škole proto působí i ukrajinská asistentka.

Poslechněte si reportáž ze základní školy v Desné.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související