Horská chata Dvoračky a sousední Štumpovka nabízí výtečnou krkonošskou kuchyni i úžasné výhledy

18. červenec 2024

Jedním z nejnavštěvovanějších míst západních Krkonoš je horská chata Dvoračky na jižním svahu Lysé hory nad Rokytnicí nad Jizerou. Nabízí výtečnou krkonošskou kuchyni, úžasné výhledy od Ještědu až k Troskám a krásnou okolní přírodu. Bývá cílem výletníků z Rokytnice nad Jizerou či z Harrachova, ale i otrlých turistů, kteří směřují přes úpatí Lysé hory ze Sněžky.

Lokalita Dvoračky nabízí turistům krásné výhledy nejen na Krkonoše, ale i dolů do rokytnického údolí a dál do kraje. Návštěvníci sem míří ale také za vyhlášenou kuchyní. Třeba na pravé horské kyselo, kterého tu v sezoně uvaří několikrát za den několik osmdesátilitrových kotlů. Vyhlášené jsou i místní borůvkové knedlíky.

Historie horské boudy se datuje už od roku 1707. Tehdy šlo o hospodářskou usedlost. Turistům slouží od konce 19. století, kdy ji koupil hrabě Harrach. V současné době prochází kvůli špatnému stavu celkovou rekonstrukcí, která jí ale podle majitelů vrátí původní podobu z 20. let minulého století.

Podobnou proměnou prošla i sousední chata Štumpovka, která nese jméno prvního majitele a pochází z roku 1930. V té se turisté mohou ubytovat a najíst, než bude hotová obnovená chata Dvoračky.

Ze zahrádky u Štumpovky je krásný výhled na okolní hory

Zubačkou, lanovkou nebo autobusem

Na Dvoračky se můžete dostat hned několika cestami. První vede z Harrachova, kam můžete dojet z Tanvaldu známou kořenovskou zubačkou. Vláček na ozubnicové trati překonává výškový rozdíl 235 metrů a zaveze vás až na polskou stranu Krkonoš.

Z Harrachova se na Dvoračky můžete vydat přes Čertovu horu, na kterou vás vyveze sedačková lanovka. Dále pak budete pokračovat přes rozcestí zvané Ručičky. Cesta od horní stanice lanovky je dlouhá zhruba sedm kilometrů. Stejně jako trasa vedoucí na Dvoračky z Rokytnice nad Jizerou.

Od Horského hotelu Štumpovka je vidět dolů do Rokytnice nad Jizerou

Pokud si chcete užít krkonošských vrcholových partií, je možné zvolit trasu z Horních Míseček, odkud je v létě možné dojet autobusem až na Zlaté návrší, pod mohylu Hanče a Vrbaty. A odtud pak zamířit na Dvoračky přes Labskou boudu s výhledem na Pančavský vodopád. Tato trasa měří zhruba osm kilometrů a odmění vás nádhernými horskými scenériemi.

Spustit audio