Hlídají most ve Frýdlantu i vysílač na Ještědu. A dokážou předem upozornit na případné zřícení

10. srpen 2020 11:57

Jablonecká firma vymyslela bezdrátová čidla, která umí předpovídat třeba zřícení mostů. Na jakém principu fungují a kde všude už jsou rozmístěná?

Společnost Statotest z Jablonce nad Nisou vyvinula bezdrátová čidla, která umí předpovídat zřícení mostů nebo sesunutí svahů. Jednoduše se připevní na konstrukci a měří náklon a vibrace. Zhruba 40 čidel hlídá 15 staveb v kraji. Jak takové čidlo vypadá a co umí, to zjišťovala naše redaktorka na rozhledně Císařský kámen v obci Rádlo na Jablonecku.

Ocelová konstrukce má dřevěné opláštění

„Nabízíme celý systém měření. V současné době máme 4 druhy měřidel a používáme síť, která má pokrytí po celé republice,“ říká Petr Klokočník, zakladatel jablonecké firmy. Na jejím rozvoji se od začátku podílel také liberecký Podnikatelský inkubátor, který je součástí Agentury regionálního rozvoje, který podporuje vznik a rozvoj inovativních firem v kraji. „Lidé mají zajímavé nápady, které mohou zůstat tady v kraji, ale často nevědí, co s tím nápadem udělat a od toho jsme tady my,“ vysvětlil ředitel inkubátoru Phillipp Roden.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související