Trojzemí o víkendech propojila nová linka. Trasa autobusu vede přes hranice všech sousedících států

Mezi Hrádkem nad Nisou a polským letoviskem Świeradów Zdrój dnes začala jezdit víkendová autobusová linka. Jezdí přes hranice všech tří sousedících států. Cestující díky ní můžou snadněji poznat třeba polskou část Jizerských hor.

Trasa nového spoje číslo 691 vede z příhraničního Hrádku nad Nisou, přes Žitavu, Bogatyniu, Frýdlant, Raspenavu, Nové město pod Smrkem, končí pak v polském městě Świeradów Zdrój. Autobus bude jezdit každou sobotu a neděli, vždy třikrát denně tam a třikrát zpátky. Mezi Hrádkem a Świeradówým Zdrójem ale jezdí jen ranní a večerní spoj, ostatní začínají a končí v Žitavě. Linka je napojená i na další spoje, například v Žitavě na vlak z Drážďan, v Raspenavě a Frýdlantu na vlaky z Liberce.

Frýdlant - jedna ze zastávek nové linky 691

Při nejdelší variantě trasy z Hrádku do polských lázní tak autobus překročí hranici celkem pětkrát, nejprve z Česka přes Polsko do Německa, z Německa do Polska, z Polska do Česka a z Česka do Polska. Večer ze Świeradówa Zdróje samozřejmě autobus přejíždí hranice v opačném pořadí. Cesta je dlouhá asi 66 kilometrů a trvá necelé dvě hodiny. Jízdenka vyjde na 50 korun nebo 2 eura. Zlevněné jízdné můžou uplatnit mladí mezi 6 až 18 lety, studenti do 26 let, senioři nad 65 let. Na lince jsou také uznávány jednodenní jízdenky EURO-NISA-TICKET, celosíťové jízdní doklady IDOL, nebo jízdenky MHD Zittau.

Cestující linkou 691 se můžou snadněji diostat například na polskou stranu Jizerských hor

Jedna ze zastávek je přímo pod dolní stanicí lanovky k chatě pod Stógem Izerskim, odkud se dá vyrazit na výlet do Jizerských hor. Třeba na Smrk jsou to asi 3 kilometry, a na vlak do Nového Města pod Smrkem asi 10 kilometrů. Na vlak do Harrachova je to přes Velkou Jizerskou louku a Orle asi 21 km. Z opačné strany linka nabídne spojení hostům z lázní Swieradów na Frýdlantský zámek, do Bogatyně a do Žitavy, kde je možné pokračovat parním vlakem až do Žitavských hor.

Na cestě Trojzemím - momentka z trasy linky číslo 691

Autobusovou linku číslo 691 připravoval krajský koordinátor dopravy, společnost KORID LK, společně s partnery z dopravního svazu ZVON ze sousední saské Horní Lužice, se Zemským okresem Görlitz a s městy Bogatynia a Świeradów Zdrój. Podle náměstka hejtmana Libereckého kraje Jana Svitáka ze Starostů pro Liberecký kraj, který má na starosti resort dopravy, dosud spojení veřejnou dopravou mezi sousedními zahraničními regiony chybělo. Nová linka podle něj podpoří cestovní ruch i rozvoj regionů.

Linka číslo 691 - jezdí vždy o víkendu z Česka přes Německo do Polska

Linka je až do 22. listopadu financována z evropského fondu TRANS-BORDERS. „Po realizaci tohoto pilotního projektu předpokládáme spolufinancování české, německé a polské strany tak, aby ta linka mohla být zachována,“ popsal Jan Sviták.

autoři: jij , mib | zdroje: Liberecký kraj , Korid LK
Spustit audio

Související