Hledá se nejlepší knihovna Libereckého kraje

18. květen 2020

Liberecký kraj spolu s Krajskou vědeckou knihovnou po dvou letech znovu vyhlásil soutěž o nejlepší knihovnu v regionu. Jak a za co se hodnotí knihovnice a knihovníci a jakého ocenění se dočkají ti nejlepší, zjišťoval Tomáš Tesař.

Už počtvrté bude letos odborná porota vybírat nejlepší knihovny v Libereckém kraji. Soutěž, která se vyhlašuje jednou za dva roky, slouží jako ocenění pro všechny, kteří pečují nejen o knihy, ale také o rozvoj veřejných informačních služeb a kulturní život v obcích a městech.

Čtěte také

Pověřené knihovny v jednotlivých okresech, tedy městská knihovna v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Semilech a Krajská vědecká knihovna v Liberci musí nejprve předložit 3 návrhy s doporučením na nejlepší knihovny v daném regionu. Ty pak hodnotí komise sestavená ze zástupců krajského úřadu, Krajské vědecké knihovny v Liberci a každé z knihoven v jednotlivých okresech. Kritérií, která se přitom posuzují, je hned několik. Hodnotí kvalitu výpůjčních služeb, komunitní a společenskou roli knihovny v obci, provozní dobu, tvorbu knihovního fondu a také dostupnost knihovny, jak uvedla radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová ze Starostů pro Liberecký kraj.

Čtěte také

Posuzovány jsou také prostory knihovny a jejich vzhled, zda mají návštěvníci přístup k internetu a informačním technologiím, ale i úroveň a kvalita webových stránek nebo to, jak se knihovníci vzdělávají a kolik mají na počet obyvatel v obci registrovaných čtenářů.

Co je „ve hře“?

V kraji je 202 knihoven a dalších 34 jejich poboček. Ocenění ale mohou získat pouze 4 z nich. Ty potom obdrží finanční odměnu ve výši 10 000 korun a také diplom. Stane se tak během setkání knihovníků Libereckého kraje, které se koná tradičně koncem roku v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Čtěte také

Před dvěma lety si titul nejlepší bibliotéky odnesly Místní knihovna Svojkov za Českolipsko, Místní knihovna Albrechtice v Jizerských horách za Jablonecko, Městská knihovna Nové Město pod Smrkem za Liberecký okres a za Semilsko Obecní knihovna v Košťálově.

Spustit audio

Související