V Hrádku nad Nisou přestavěli starou pekárnu na knihovnu. Uvnitř jsou citáty i kostlivci

2. srpen 2019 13:36

V Hrádku nad Nisou bude nová knihovna. Čtenářům se sice otevře až v září, ale už teď poutá pozornost. Architektonické pojetí budovy je netypické - čelní fasádu tvoří cihly, které jsou poskládané jako knihy v regálech. A uvnitř jsou na podlaze namalovaní kostlivci.

Nová budova městské knihovny vyrůstala během posledních několika měsíců v místech bývalé pekárny v centru města. Při stavebních pracích tam byly objeveny kostry lidí.

„Ten dům je celý o knihách a ta jeho konstrukce je účelová a brutální, vlastně pohledový beton. A tím, že se to všechno točí kolem knih, tak nás napadlo, že interiér můžeme oživit citáty, které se vtisknou do stěn toho domu,“ uvedl architekt Jan Jirásko z ateliéru David, který se přestavby bývalé hrádecké pekárny na knihovnu ujal.

Stěny nové hrádecké knihovny zdobí citáty odlité do betonu

Ve foyer knihovny uvítá návštěvníky nejen první citát, ale i černobílá tapeta, která zobrazuje budovu ještě jako pekárnu. Cihly z původní stavby nyní zdobí fasádu. Jsou postavené na výšku jako knihy v regálech. Ve foyer je na podlaze také jeden netypický prvek – malba koster. Odkazuje k místnímu hřbitovu a vzácnému archeologickému nálezu, pravděpodobně ze 13. století.

Obrazy koster na podlaze připomínají archeologický nález v základech budovy

„Ten objekt stojí na původní ploše hřbitova. Původní hřbitovní zeď se dneska propisuje v půdorysu toho objektu. V rámci archeologického nálezu se tam našly kosterní pozůstatky, které, aby se to připomnělo, jsme zopakovali na podlaze,“ popsal malby architekt Jakub Středa. Kostry nyní zkoumají archeologové.

Knihy budou ve dvou patrech. Čtenáři se tam dostanou po schodech nebo výtahem. Cestou narazí na citáty, skrz cihly alias knihy ve fasádě budovy se můžou podívat do kostelní zahrady i na městskou památkovou zónu. Před knihovnou se teď pracuje na obnově fontány a venkovního zázemí.

Fasádu budovy hrádecké knihovny tvoří cihly vyskládané jako knihy v regálech

„Tady si lidé můžou dát občerstvení, dát si kávu, posedět. Fungovala k tomu ještě fontánka, která věřím, že bude zase fungovat. Když si někdo půjčí knihu, tak tady ještě může v klidu posedět, popovídat, setkat se,“ popsal budoucí podobu prostoru před knihovnou hrádecký starosta Josef Horinka ze SLK. Knihovna se slavnostně otevře na konci září, nejspíš autorským čtením některého z českých spisovatelů.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související