Zdálo se mu o zmizení dětí. Liberecký spisovatel Dvořák to použil jako námět své další knihy

17. květen 2020

Vědec z liberecké Technické univerzity Václav Dvořák si před dvěma lety splnil svůj sen a stal se spisovatelem. Na podzim plánuje vydat druhou knihu.

Stejně jako jeho prvotina Písečníci a bludný asteroid, která se v kategorii Literatura pro děti a mládež stala za rok 2018 Knihou roku Libereckého kraje, půjde o sci-fi. Dobrodružný příběh nazvaný Já, Finis bude opět doprovázen ilustracemi Jakuba Cenkla.

Dobrodružná sci-fi Já, Finis bude doprovázena ilustracemi Jakuba Cenkla

„Příběh se odehrává ve světě, ze kterého se ztrácí kluci. Nikdo neví, kdo za to může, nikdo není schopen proti tomu nic udělat. Hlavní hrdina, dvanáctiletý Petr, má zvláštní oční vadu. Díky ní se mu podaří vidět přízraky, které mu seberou jeho brášku. A Finis je přezdívka, kterou dostane od kluků v onom tajemném světě,“ popsal spisovatel Václav Dvořák základní rysy své nové knihy.

Zatímco Písečníky a bludný asteroid napsal Václav Dvořák hlavně pro své dva syny, druhý román prý psal spíš pro sebe. Samozřejmě při tom myslel i na její budoucí čtenáře, což jsou jeho synové. A jak nápad s mizejícími dětmi vlastně vznikl?

„Jednou jsem měl sen, že se mi ztratily děti. A když jsem se pak probudil, s úlevou, že všechno byla jen noční můra, tak jsem si řekl, že by to nebyl úplně špatný námět pro příběh. Začal jsem proto domýšlet, kdo by děti kradl, jak by to dělal a hlavně proč. To je vždycky ta nejdůležitější otázka,“ nastínil Václav Dvořák. Děti se prý ale bát nemusí, příběh bude víc dobrodružný, než hrůzostrašný.

Na novou knihu Václava Dvořáka mohou lidé přispět na Hithitu. Vyjít může už v září

Sci-fi Já, Finis chce liberecký vědec a spisovatel opět vydat sám. Přispět na ni mu můžou i lidé, kteří by si knihu chtěli přečíst. Pro tento účel založil kampaň na internetové platformě Hithit. Peníze jsou podle Dvořáka potřeba hlavně na tisk knihy. Kniha vyjde pravděpodobně v září.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.