Historický most přes Jizeru v Poniklé nahradí nová stavba

2. červenec 2021 10:20

Řidičům na Semilsku od 2. července zkomplikuje situaci bourání mostu přes Jizeru v Poniklé. Na co se mají připravit, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Silničáři začnou 2. července stavět nový most přes Jizeru v Poniklé na Semilsku. Místním to zkomplikuje život, protože most je vlastně jedinou spojnicí mezi centrem obce a hlavní silnicí na Jilemnici a Rokytnici nad Jizerou.

Objízdná trasa je dlouhá 24 kilometrů a vede náročným terénem v podhůří Krkonoš. Demolice starého a výstavba nového mostu má trvat minimálně do května 2021, a tak se tamní obyvatelé obávali, co přinese zima. Vedení kraje ale po dohodě s dodavatelem přislíbilo, že se úsek na zimu podaří provizorně přemostit.

Některým obyvatelům obce Poniklá, a hlavně chalupářům, vadilo, že se má kamenný obloukový most z roku 1856 zbourat úplně. Dokonce se objevily snahy zapsat ho mezi památky. Musely ale ustoupit argumentům bezpečnosti. Most je podle vedení Libereckého kraje ve velmi špatném stavu. V objevily se v něm trhliny a některé kameny v pilířích se kvůli zátěži posunuly, takže se stal nebezpečným jak pro řidiče, tak i pro chodce.

Co všechno se bude opravovat

Z původního mostu zůstanou jen pilíře na březích, nosné oblouky z koryta řeky zmizí a kamenný most nahradí betonová, 53 metrů dlouhá a devět metrů široká stavba. „Kromě vrchní desky tam budou 3 oblouky, které budou pod úrovní desky. Nahoře bude vozovka a římsy, z nichž jedna bude sloužit jako chodník pro chodce,“ popsal náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták ze Starostů pro Liberecký kraj.

Kraj musel původně plánovaný termín začátku stavby, v dubnu 2021, posunout kvůli ochranářům. V Jizeře se vyskytuje chráněný druh ryby vranka obecná, a tak Krkonošský národní park povolil práce až od července, kdy skončilo období rozmnožování ohroženého živočicha.

Další omezení na cestě do Krkonoš

Silničáři ve stejné době pracují také na obnově mostu na frekventované křižovatce na Mýtě, kudy lidé míří do Harrachova nebo dál do Rokytnice nad Jizerou a centrálních Krkonoš. Projíždět se tam musí kyvadlově, dopravu řídí semafory. Se zdržením tam lidé musí počítat přes celou letní sezónu, protože práce na novém mostě mají trvat až do října 2021.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související