Hasičům z malé obce Mukařov u Malé Skály dosloužilo auto. K požáru běželi po svých

Malé obce se potýkají s úbytkem dobrovolných hasičů. A tam, kde zájem lidí ještě mají, se často potýkají s nedostatkem techniky.

Hasičům z Mukařova na Maloskalsku dosloužil vůz přezdívaný Soptík a koupě novějšího se protáhla. „Soptík to má za sebou. STK mu skončila na konci července letošního roku a na nové auto se čeká,“ vysvětluje tamní strojník Jaroslav Vele. Náhrada by mukařovštím hasičům měla přijít na podzim.

Dosloužilé auto SDH Mukařov

Oheň si ale nevybírá – nepočkal, a tak museli dobrovolníci běžet k požáru po svých, s minimaxy na ramenou. „Při přípravě na soutěž v požárním sportu jsme zjistili, že asi o sto metrů dál jsou velké plameny,“ popisuje situaci strojník, podle kterého se v blízkosti cvičení vymklo kontrole zapálené křoví.

I díky pohotovému zásahu dobrovolných hasičů z Mukařova, kteří byli na místě dříve než profesionální jednotky s hasičskými vozy, se podařilo předejít větším škodám. „Hrozilo přemístění požáru na přilehlý chlívek a nedalekou stodolu, kde by už byl hodně velký problém,“ dodává Jaroslav Vele, podle kterého mukařovští hasiči děkují Malé Skále za schválení peněz na nákup potřebného automobilu.

Spustit audio

Související