Frncochaté knedlíky s chundelkou

Když jsem hledala recept pro dnešní den, tak jsem si vzpomněla na jednu lidovou písničku z Pojizeří, kterou zapsal sběratel lidových písní pan Krejčí: „Vařila bába knedlíky. Ptala se dědka: chceš taky? Já se tě, bábo, neprosím, já si kus chleba vyprosím.“

Kdybychom měli vyjmenovat všechny druhy knedlíků, které se v našem kraji vařily, nestačil by nám stanovený čas, sladké, slané, buď jako příloha nebo samostatný pokrm byly téměř denní součástí jídelníčku našich babiček. K nejoblíbenějším patřily knedlíky frncochaté ze strouhaných syrových brambor, podávané s chundelkou, do které se knedlíky namáčely, či s dušeným zelím a osmaženou cibulkou.

Ingredience:

1 kg brambor
1 lžíce soli
10 dkg hrubé mouky
1 vejce, máslo
1 dl smetany

Posutp:
Z nastrouhaných syrových brambor odstraníme vodu (necháme okapat na cedníku), přidáme ze dna usazený škrob, sůl, hrubou mouku a jedno celé vajíčko. Vše uhněteme.

Do vařící osolené vody lžící vykrajujeme noky, které vaříme asi 5 minut. Poté je opatrně dřevěnou naběračkou vyndáme na talíř. Do vody, která zbyla po uvaření, přidáme mléko nebo smetanu a trochu přimastíme (nejlepší je mírně přeškvařené máslo).

Přidáme vejce, rozšleháme a okořeníme sušenou petrželkou. Do „chundelky“ knedlíky namáčíme.