Fotovoltaika ano, či ne: Velká investice a dlouhá návratnost versus energetická soběstačnost

Vysoké ceny za energie způsobily zvýšený zájem o fotovotailku. Solární panely jsou k vidění na balkonech, střechách i loukách. Jaké jsou první kroky k pořízení panelů, jak se nenapálit, a jak vlastně solární panely fungují?

Čtěte také

„V roce 2022 začal fotovoltaický boom a nadále trvá. I když se ceny energií, i když velmi kosmeticky, upravují, stejně zájem trvá. Má na to velký vliv geopolitická situace obecně, hodně lidí přemýšlí dopředu, nad určitou soběstačností. Toho s fotovoltaickou elektrárnou můžou dosáhnout,“ myslí si odborník na fotofoltaické elektrárny Jaroslav Pelant.

Pokud se člověk rozhoduje, zda je to pro něj vhodně, nebo ne, co tedy vzít do úvahy? „Je otázkou, zda se člověk dívá jen na ekonomickou bilanci dané investice jako takové, protože spousta zákazníků přemýšlí právě o té soběstačnosti, a neřeší až tak ekonomiku. To jsou dva různé pohledy, ze kterých se na to dá dívat,“ říká Jaroslav Pelant.

„Pokud řešíme ekonomickou stránku, je třeba si říct, jak energeticky náročný dům je, to poznáme z vyúčtování elektřiny. Mnohdy se elektřinou dá nahradit například plynové vytápění. Je také otázkou, jakou hodnotu ročně dům spotřebovává a jak velkou část by pokryla fotovoltaická elektrárna.

Ta funguje od jara do podzimu velmi dobře, v zimě občas nasněží… Nicméně, nejnovější generace panelů umí pracovat i s difuzním zářením,“ přidává detaily.

Na kolik se solární panel v létě zahřeje? Jak se mění účinnost panelů během ročních období? Jak celý systém fotovoltaické elektrárny funguje? Na kolik přijde pořízení takové elektrárny běžného rodinného domu? Co dělat s energií, kterou majitel solárních panelů nevyužije? Jsou solární panely bezpečné? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související