VIDEONÁVOD: Jak si doma vyrobit máslo? Hotovo máte za 20 minut

6. listopad 2017

Na výrobu snad nejdiskutovanější potraviny letošního podzimu, másla, vám stačí kvalitní smetana a vybavení, které doma v kuchyni určitě máte. Zapomeňte na kuchyňské roboty, ruční šlehač bude stačit.

Domácí máslo je lahodně sladké. Obsahuje méně vody než máslo z obchodů a taky chuť je naprosto odlišná
Klára Apková Mencl

Co všechno je potřeba na podomácku vyrobenou lahůdku? „Potřebujeme alespoň 33% smetanu, síto, přes které to budeme cedit, mísu, do které zachytíme podmáslí a ideálně robota, který nám máslo vytluče,“ popisuje Klára Apková Mencl z krkonošského hotelu. Trvanlivost domácího másla je zhruba 14 dnů a jeho příprava se podle zkušené kuchařky vyplatí: „Když si spočítáme náklady, tak 250 gramů – jako je kostka v obchodě – vás vyjde na 57 korun.“

Ruční šlehač + trpělivost = lahůdka

Pokud kuchyňského robota nevlastníte, nevadí. Máslo si můžete vyrobit i ručním šlehačem, budete se ale muset trochu obrnit trpělivostí a čtvrt hodinku u šlehání postát. „Míchání zapneme na nejvyšší otáčky a čtvrt hodiny šleháme, pak si připravíme síto s plátnem, přes které budeme cedit máslo a podmáslí,“ vysvětluje kuchařka.

Závěrečné vymývání vodou

Jestli se do výroby pustíte, odlehčeným verzím smetany se vyhněte obloukem. „Chybu hospodyňky udělají, když použijí nízkotučnou smetanu nebo když se budou bát, že přešlehají. Lepší je šlehat déle než krátce,“ radí Apková Mencl.

Na závěr je potřeba máslo důkladně vymýt vodou, aby v něm nezůstalo podmáslí, kvůli kterému by se mohlo máslo zkazit.

autoři: Jaroslav Hoření , Jaroslava Mannová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.