Festival Mateřinka: Profesionální loutkoherci se vrací na jeviště i do ulic města pod Ještědem

15. červen 2021 15:35

V Liberci 15. června odpoledne odstartoval festival profesionálního loutkového divadla Mateřinka. Návštěvníky čekají nejen loutky, ale také bohatý doprovodný program pro děti i dospělé.

Festival začal 15. června v 15 hodin průvodem ulicemi Liberce v maskách, na který navázalo slavnostní zahájení celé akce v 16 hodin v sále Naivního divadla. To je zároveň centrem dění, přímo v divadle odehrají svá představení například hostující divadla DRAK, Buchty a loutky a také Studio DAMÚZA. Pořadatelé připravili i tematické dílny v ateliéru divadla, kde si návštěvníci mohou vyrobit i vlastní loutku.

Ve slavnostním průvodu masek centrem Liberce, který letošní ročník mezinárodního festivalu loutkových divadel Mateřinka zahajuje, byla i redaktorka Lucie Fürstová, poslechněte si první dojmy ze začátky festivalu:

Kromě Naivního divadla budou loutkoherci hrát i v liberecké Oblastní galerii, v zahradách Jedličkova ústavu nebo v lezecké aréně v Mlýnské ulici, kde divadlo Lokvar odehraje představení pro dospělé diváky; Krvavý román podle předlohy Josefa Váchala. Hrát se bude i na náměstí Doktora Edvarda Beneše, kde bude například koncert libereckého Big'O'Bandu.

Čtěte také

Na festival přijedou také dvě slovenská loutková divadla ze Žiliny a z Banské Bystrice a dva loutkáři z Portugalska a ze Španělska. Portugalský loutkář zahraje v klubu Naivního divadla a náměstí Doktora Edvarda Beneše tři maňáskové grotesky. Španělský loutkář Tien Gombau přijede na festival už potřetí. Letos přiveze oceňovaňovanou inscenaci Nové boty.

Maskotem festivalu je slon se slůnětem

Už v předchozích dnech byly v ulicích Liberce vidět plakáty, na kterých sloni sedí na bidýlku se sýkorkou a nahlíží do budky. Má představovat Naivní divadlo a nahlížející diváky. Slon se slůnětem nebudou chybět ani ve své nafukovací podobě, kterou návštěvníci tradičně najdou v centru města. Festival Mateřinka potrvá do soboty 19. června, kdy je v 15 hodin v plánu slavnostní ukončení a vyhlášením výsledků soutěže.

autoři: Kateřina Hartmanová , Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související