Za vzpomínkou na malíře Jíru: Maloskalská galerie v historické budově Boučkova statku

15. červen 2021

Mezi nejvýznamnější umělce spjaté s Českým rájem patří malíř, grafik a ilustrátor Josef Jíra. I když pracoval a žil také v Praze, jeho tvorba i život byly spojené s Malou Skálou. Josef Jíra zemřel před 16 lety, 15. června roku 2005. Za jeho druhou ženou Ivanou, žijící na Malé Skále, se vypravil redaktor Jaroslav Hoření.

O odkaz zakladatele Maloskalské galerie, malíře, grafika a ilustrátora z Malé Skály Josefa Jíry, se stará jeho druhá žena Ivana. Během koronavirové pauzy vydala Jírův kalendář na rok 2022 a druhé vydání knížky „Život bez rukávů“.

Jeden z nejvýraznějších malířů Libereckého kraje, rodák z Turnova Josef Jíra, začínal na tamní šperkařské škole, studoval, žil i pracoval v Praze, spjatý je především s Malou Skálou. Tam také žije jeho druhá žena Ivana Jírová. Pokud se do Maloskalské galerie Josefa Jíry v historické budově Boučkova statku vydáte, najdete tam část Jírovy tvorby i tvorby jeho přátel, a také v reportáži zmiňovaný kalendář a knížku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.