Fanoušky vlaků o víkendu potěší oslavy 160. výročí od zprovoznění trati mezi Libercem a Pardubicemi

3. květen 2019 09:11

Po železniční trati z Pardubic do Liberce jezdí vlaky už 160 let. O víkendu proto na železniční nadšence čeká zajímavý program přímo na hlavním nádraží v Liberci. Projet se mohou motorovým vlakem po stanici a taky se můžou podívat do železničního depa.

České dráhy sdělily i přibližné časy odjezdů, jsou tři – 8:45, 10:45 a 12:45. Přesné časy se ale návštěvníci dozvědí v odjezdové hale stanice, kde bude stánek Českých drah. Na jízdu se nemusíme objednávat a je zdarma.

Zájemci uvidí taky moderní lokomotivy státních drah, a to pro osobní i nákladní vlaky. Na akci ovšem nebudou historické vozy. Představí se i technika, kterou používají drážní hasiči – aktuálně úplně nové vybavení. Co na místě konkrétně uvidíme, představuje mluvčí drah Gabriela Novotná: „Například vyprošťovací a nakolejovací zařízení, protichemické obleky, dýchací přístroje a taky jeřáb, cisternové a automobilové stříkačky, technická a velitelská vozidla a další.“

Trať z Pardubic do Liberce měla původně zajistit rychlou cestu z Německa přes Česko na Vídeň. Jiho-severoněmecká dráha z Liberce do Pardubic je dlouhá přes 196 kilometrů. K její výstavbě stačily tři roky. Náročné akci předcházely diskuse o vedení trati. Ve hře bylo pět variant. Rozhodla ale armáda, proto trať vede podél hraničních hor a pevností v Josefově a Hradci Králové. Nejnáročnější částí byl úsek ze Semil do Železného Brodu, kde trať vede skalnatou soutěskou. Celá trať je dnes jednokolejná a chybí jí elektrifikace.

Hasiči Správy železniční dopravní cesty kromě hašení požárů na tratích třeba odstraňují nejrůznější překážky, spadlé stromy nebo kameny. Proto disponují zmíněným vybavením a mají taky motorové pily.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související