Dron s křídly kolibříka i krajina z včelího vosku. Nejen to nabídl festival vynálezů a inovací Maker Faire v Liberci

Liberec v sobotu 8. října hostil festival moderního kutilství plný technologií a zábavných workshopů Maker Faire. V budově podnikatelského inkubátoru Lipo.ink u krajského úřadu se sešlo 35 místních tvůrců. Návštěvníci si mohli spoustu věcí osahat a vyzkoušet, nebo třeba obdivovat netradiční drony.

„Je to dron, který nemá vrtule a místo vrtulí používá křídla, kterými mává. Je inspirovaný letem kolibříka, nebo i hmyzu, jako jsou včely,“ představil svůj létající strojek jeho autor Matěj Karásek. Mezi desítkami vystavených vynálezů zaujal našeho reportéra i model krajiny s organickými stavbami ze včelího vosku. Jeho autor Eduard Seibert vytvořil jen základní kostru, zbytek dokončily včely. Stejnou metodou už je nechává vyrábět například stínítka na lampy.

Čtěte také

„Je to krajina v měřítku 1:1000. Je to parametrická architektura. Samozřejmě nepředpokládám, že by se podle toho to město mělo hnedka betonovat. U světel poměrně dobře dokážu předpovídat ten tvar, tady mají výrazně větší invenční část včely,“ přiblížil Eduard Seibert.

„Je naším cílem podpořit místní a regionální výrobce, inovátory, makery, prostě všechny podnikavé lidi, které v tomto regionu máme,“ uvedla Denisa Červenková z libereckého podnikatelského inkubátoru Lipo.ink, kde se liberecký přehlídka vynálezů konala. Podle pořadatelů se festivalů Maker Faire zúčastňují jak domácí kutilové, tak třeba start-upy, firmy, vysoké školy, nebo různá zájmová sdružení. Letos se přehlídka Maker Faire uskuteční ještě třeba v Brně nebo v Olomouci.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související