Dramaturgie je alchymie, na ní záleží, jak bude sezóna úspěšná, říká ředitelka divadla F. X. Šaldy

30. listopad 2016
Koktejl

To, že dramaturgie libereckého Šaldova divadla funguje opravdu dobře, dokládají úspěšné premiéry. Ať už jde o baletní představení Romeo a Julie s netradičním spojením videoprojekce, nebo opera Leoše Janáčka – Její pastorkyňa.

Právě z nedávné premiéry baletu Romeo a Julie má Jarmila Levko velkou radost, protože jde o poněkud netradiční pojetí. „Je spojen s činohrou, protože se na tom částečně podíleli naši herci, kteří točili záběry do promítání a ty současně běží s představením. Mám ráda, když mezi sebou jednotlivé soubory spolupracují,“ dodává ředitelka divadla a přidává další novinku, která čeká návštěvníky na jaře.

Je jí baletní představení Spící kráska s živým doprovodem orchestru Divadla F. X. Šaldy.

Arnošt Goldflam napsal pro divadlo hru Achich

Velké dějiny světa, tragické, nesmyslné a poznamenané lidskou hloupostí, se potkávají ve hře Arnošta Goldflama, která nás provede spolu s hlavním hrdinou prakticky celým dvacátým stoletím.

V hlavních rolích se představí i nováček souboru Jakub Chromečka, Václav Helšus, Veronika Korytářová a další. „Dramaturgie divadla je taková alchymie,“ říká Levko Pešlová a uzavírá: „Do velké míry na ní záleží, jak bude daná sezóna úspěšná, jestli jsme se trefili a jestli lidi přijdou.“

Divadlo F. X. Šaldy
autor: Iveta Kalátová
Spustit audio