Dobrovolníci z Člověka v tísni v Liberci zdarma doučují školáky

16. říjen 2017
Koktejl

Česká humanitární organizace Člověk v tísni slaví v těchto dnech 25. narozeniny. Za čtvrtstoletí své existence si doma i ve světě vybudovala pozici respektované humanitární a lidskoprávní neziskovky. Mezi aktivity, kterými se organizace v České republice zabývá, patří i podpora vzdělávání, zejména doučování v rodinách. V současnosti se v Liberci i v jiných městech Česka doučují stovky dětí, od prvňáčků po deváťáky.

„V praxi to vypadá tak, že do rodin, které o podporu projeví zájem, docházejí dobrovolníci a lidé z Člověka v tísni a pomáhají dětem nejen s přípravou do školy, ale třeba také s hledáním kroužků, vytvářením podmínek pro pravidelnou školní docházku nebo s komunikací se školou,“ říká Alice Chocholoušková z Člověka v tísni, která má dobrovolnické doučování dětí na starosti.

Dobrovolníků není dostatek

Dobrovolníci či pracovníci Člověka v tísni, kteří s dětmi pracují, chtějí ukázat, že vzdělání je hodnotou, pro kterou stojí za to něco udělat, napomoci tomu, aby se děti školy nebály, aby je těšila a ony si v ní užily to, co jim jde a co je baví. A aby si vyzkoušely, že ani z předmětů, které je nebaví a nejdou jim, nemusí propadat nebo nosit špatné známky, pokud se jim pravidelně věnují a pracují na zlepšení.

Jak se jim to daří, zajímalo i reportéra Davida Hamra – poslechněte si přiložený zvukový příspěvek. Poptávka po doučování převyšuje dosavadní kapacitní možnosti stávajících libereckých dobrovolníků, doučovatelé ,kteří se snaží pomoci druhým a vyrovnat přístup dětí ke vzdělávání, jsou bohužel stále „nedostatkovým“ zbožím.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.