Do Jablonce nad Nisou se vrací participativní rozpočet. Radnice peníze rozdělí do městských čtvrtí

25. září 2023 14:46

Opravená hřiště, hezčí parky, nové sochy, vylepšená zákoutí. To jsou nejčastější náměty lidí do participativních rozpočtů měst. K zapojení veřejnosti do dění ve městě se po letech vrací i Jablonec nad Nisou.

Čtěte také

Naposledy měli obyvatelé Jablonce možnost takto rozhodovat v roce 2019. Tehdy město vyčlenilo z rozpočtu jeden milion korun na projekty, které navrhli sami občané města. V participativním rozpočtu jde vždy o návrhy, které se týkají zlepšení veřejného prostoru. V následné anketě pak lidé vybrali nejlepší nápady a ty město nechalo zrealizovat.

Šlo například o opravu cest ve Vrchlického sadech, obnovu parku před kulturním domem v Kokoníně, rozmístění kompostérů po sídlištích, a podobně. Podobné to bude i teď, s tím rozdílem, že se nebude rozdělovat jeden milion korun, ale čtyři miliony.

Kromě toho, že peněz je v roce 2023 víc, tak je nově pro 9 městských čtvrtí stanovená částka, která se v dané lokalitě může vyčerpat. Je to proto, aby se nestalo, že všechny vítězné návrhy budou například jen z centra města a na ostatní městské části se nedostane.

Není to jediná novinka. V roce 2023 mohou lidé navrhovat nejen kam umístit nové lavičky, kde opravit hřiště, vysázet stromy a podobně, ale navrhnout mohou i uspořádání nějaké kulturní nebo komunitní akce. Například oslavy nějakého slavného rodáka, dětský den, sousedské setkání v dané čtvrti a podobně. Podmínkou je, že akce bude veřejná a bez vstupného.

Náměty bude radnice přijímat od 1. října do 10. listopadu 2023. Úředníci města je pak zkontrolují, zda nezasahují na soukromé pozemky, protože v tom případě by nešly uskutečnit. Na jaře 2024 bude veřejnost hlasovat o nejlepších nápadech, které pak město začne postupně realizovat. Pravidla i další podrobnosti jsou na webu města.

Spustit audio

Související