Den požární bezpečnosti. Hasiči v kraji upozorní na chybné parkování a otevřou zbrojnice veřejnosti

13. září 2019 07:38

Na bezohledné parkování upozorní v rámci dnešního Dne požární bezpečnosti také profesionální hasiči v Liberci. S požárními auty budou v nejproblematičtějších místech projíždět ulice a řidiče na chyby při parkování upozorňovat.

V některých částech města mívají hasičské sbory problémy dostat se s technikou na místa zásahů. V Liberci jsou to například ulice Kaplického, Soukenická, Vinařská nebo Gagarinova. Hasičská technika však vyjede do ulic i v České Lípě nebo například Tanvaldu.

„Tři metry k životu“

Hlavním tématem je letos průjezdnost ulic. Hasiči se ve městech často potýkají s nedostatkem místa pro průjezd techniky mezi zaparkovanými auty. Největší problém mají  na sídlištích, což se ukázalo i při nedávném požáru v bytě v 7. patře panelového domu na Králově Háji v Liberci. Osoby tam hasiči snášeli do bezpečí po žebříku.

Hasiči na problém chtějí upozornit při aktuální kampani s názvem „Tři metry k životu.“ Tři metry proto, že při stání musí zůstat pro záchranné složky volný jízdní pruh široký nejméně tři metry pro každý směr jízdy. Kampaň organizují středočeští hasiči, liberečtí se k nim připojují.

Každý manévr s těžkou hasičskou technikou je pro řidiče velmi náročný. Někdy musí hasiči překážející osobní auto ručně posunout, což zásah prodlužuje, někdy o cenné minuty. Nejméně místa pro hasiče bývá večer a v noci, říká Iva Michalíčková z libereckého hasičského záchranného sboru.

Hasičské stanice se otevřou veřejnosti

Hasiči po celém kraji představí v pátek 13. září také své stanice. Zájemci se budou moct seznámit s techniku, kterou hasiči používají u zásahů. Veřejnosti otevřou své základny třeba v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou a Semilech.

Hasiči předvedou požární cisterny, žebříky, automobilovou plošinu a další vybavení. Návštěvníci si prohlédnou ochranné obleky a pomůcky. Na základně v liberecké Šumavské ulici bude dopoledne patřit program vybraným školám, odpoledne pak prohlídkám pro veřejnost. První z nich začíná v půl jedné odpoledne. V České Lípě všechny zájemce zvou od devíti do tří hodin odpoledne a ve stejný čas se veřejnosti otevře základna v Palackého ulici v Jablonci nad Nisou.

autoři: Jan Charvát , Eva Malá
Spustit audio

Související