Darovat krev může i váš čtyřnohý miláček

25. červen 2019

Nejenom lidé potřebují dárce krve, stejně tak jsou na tom jejich čtyřnozí přátelé. Pro psy, kteří jsou nemocní nebo po úraze či otravě, se ale krev na transfuzi nehledá snadno.

Své o tom ví paní Alice Bílá z Prahy, která sama obtížně sháněla dárce pro nemocnou fenu boxera Jasmínu. Nakonec se proto rozhodla pomoct ostatním majitelům psů a založila unikátní celorepublikovou databázi psích dárců krve, registr Červená tlapka. Svá zvířata do něj přihlašují i lidé z Libereckého kraje.

Přihlášení Jůlinky do registru psích dárců se podle majitelky Moniky Hartlové vyloženě nabízí. „Pracuji hned vedle veterinářské kliniky. Proto jsme se rozhodly, že tímto způsobem budeme pomáhat ostatním pejskům.“

„Snažili jsme se o co nejvyšší míru soukromí majitele psa. Veškeré informace jsou dostupné na našich webových stránkách, kde majitel jednoduše zaškrtne, že se chce stát dárcem, vyplní svůj e-mail a poštovní směrovací číslo. Tím se mu vytvoří profil, do kterého může přidávat pejsky, kteří jsou v případě potřeby k dispozici,“ vysvětluje Alice Bílá, zakladatelka registru psích dárců. Registrovaní dárci se následně zobrazí na interaktivní mapě, kde je najdou majitelé psů, kteří potřebují transfuzi. Zvoleného dárce zde mohou žadatelé oslovit pomocí kontaktního formuláře, načež se společně domluví na dalším postupu.

Jaká kritéria musí psí dárci splňovat?

Psím hrdinou, který možná zachrání život jinému psu, se může stát každý zdravý, klidný čtyřnohý přítel člověka, mezi dvěma a osmi lety života. Musí vážit minimálně dvacet kilogramů a svého majitele dobře poslouchat.

Registr Červená Tlapka existuje teprve druhý měsíc. Už teď do něj ale lidé přihlásili více než 300 psích dárců krve.

Více informací najdete na webu Červená tlapka Registru dobrovolných psích dárců krve.

autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.