Člověk nejvíc peskuje sám sebe, myslí si brankářka hokejového nároďáku Liberečanka Viktorie Švejdová

Do Česka poprvé zavítal finálový turnaj žen WEHT. Za účasti týmů z Česka, Švýcarska, Finska, Švédska a Německa se hraje v Liberci. Hosty u nás byly hráčky České hokejové reprezentace Daniela Pejšová a Viktorie Švejdová.

Čtěte také

Emoce ke sportu patří, a hokej není výjimkou. „Přijde mi, že holky jsou zákeřnější. Když se krájí chleba, dokážeme si na ledě vyměnit názor, jsou to takové potyčky. A v tom také vidím rozdíl mezi mužským a ženským hokejem, rozhodčí chlapy nechají, ať se pobijou, a nás hned rozdělují,“ potvrzuje Daniela Pejšová.

Velká zodpovědnost v ledním hokeji padá i na brankářku, kterou je v národním týmu liberecká rodačka Viktorie Švejdová. Ne vždy se zadaří, a tak lze předpokládat, že může po zápase panovat v šatně velké dusno. Opak je však pravdou.

„Spoluhráčky mi to nikdy nevyčítají, myslím, že daleko horší je moje vlastní hlava, myslím, že pro gólmana je daleko těžší vlastní přístup. Nikdy se mi nestalo, že by za mnou přišla spoluhráčka, a řekla, že to je hrozný… Člověk sám sebe nejvíce peskuje. Jsme superparta, podpoříme se, když se nedaří,“ nedá na svůj tým dopustit.

Jak vzpomínají na olympiádu v Pekingu? Jak se jim žije Švédsku, kde už několik let působí v hokejových klubech? Jak reagují na modřiny ze zápasů? Proč je pro ně důležité líčení před zápasem? A co pro ně znamená reprezentační turnaj před domácím publikem? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.