Chtěl bych ještě udělat nějakou hezkou stavbu pro Liberec, říká architekt Petr Stolín

Česká komora architektů mu hlavní cenu za architekturu udělila dvakrát, v roce 2016 za dům a ateliér Zen-Houses, o 3 roky později za mateřskou školu na Nové Rudě. Byl hostem Marcely Augustové v Setkání u mikrofonu.

V rozhovoru se Marcela Augustová s architektem Petrem Stolínem samozřejmě dostali k jeho tvorbě. Architekt je autorem například školky na Nové Rudě, oceněné Českou cenou za architekturu 2019, která se stala také stavbou roku Libereckého kraje; Památníku bojovníkům a obětem za svobodu vlasti na náměstí u libereckých Dolních kasáren; kulturního centra 101010 ve Vratislavicích – za tu získal ocenění Stavbu roku libereckého kraje v roce 2011 a také projektu Zen-Houses, tedy minimalistického domu, za který získal opět Českou cenu za architekturu v roce 2016.

Co si Petr Stolín představuje pod pojmem „veřejný prostor“? V čem se liší práce na mateřské škole od jiných projektů? Co ho vedlo k tomu, přemýšlet o minimalistickém bydlení a co to vlastně je „minimalistický styl“? Co se děje, když se někdo rozhodne pro „dům od Stolína“ a kdy je lepší se s klientem rozejít? Poslechněte si v záznamu rozhovoru.

autoři: Marcela Augustová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.