Japonskem inspirovaná školka ve Vratislavicích nad Nisou je Stavbou roku Libereckého kraje

Vratislavickou školku navrhli architekti Alena Mičeková a Petr Stolíni po vzoru mateřinek v Japonsku. Budova je složená z dřevěných modulů, ve kterých jsou dvě třídy a společná herna. Děti se můžou volně pohybovat po celém areálu, který je od okolích ulic oddělený průsvitným pláštěm.

Loni na podzim otevřená mateřská škola ve Vratislavicích nad Nisou zvítězila v letošním ročníku soutěže o Stavbu roku Libereckého kraje. Získala nejen hlavní cenu, ale zvítězila i v kategorii inovací a kategorii občanských a průmyslových staveb. Soutěž se uskutečnila popatnácté a od letošního roku nese jméno autora horského hotelu a vysílače Ještěd architekta Karla Hubáčka. Soutěže se letos zúčastnilo rekordních 49 projektů, z toho 42 staveb, jedna stavebně-inovační realizace a šest studentských prací.

 „Jsem velice rád, že rok od roku vzrůstá počet originálních a zároveň kvalitních a nadčasových staveb. Právě takovou je i školka ve Vratislavicích nad Nisou navržená architekty Petrem Stolínem a Alenou Mičekovou, kteří se podepsali v našem regionu pod spoustu zajímavých realizací," uvedl hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj, který na soutěží převzal záštitu. Cenu hejtmana získala letos rekonstrukce budovy České Besedy v Českém Dubu na spolkový dům.

V kategorii rodinných a bytových domů zvítězil Dům za zdí postavený na starém kamenném sklepě podle projektu ateliéru MJÖLK architekti. V kategorii veřejný prostor a komunikace ocenila porota Park Nové Vratislavice, který vznikl na místě bývalého ovocného sadu.  

Soutěž má v Libereckém kraji tradici od roku 2004. Stavební firmy a architektonické ateliéry mohou tímto způsobem prezentovat výsledky své práce. Soutěžní návrhy si lidé můřou prohlédnout na těchto stránkách.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související