Česká Lípa bude muset zřejmě zaplatit víc za hromadnou dopravu

20. červen 2022 13:28

Kvůli rostoucím cenám pohonných hmot se zvyšují také náklady provozovatelů hromadné dopravy. Smlouvy na to pamatují a dopravci tak mohou chtít rozdíl po objednatelích, tedy většinou městech nebo krajích. Například v České Lípě vedení radnice počítá až s několikamilionovou úpravou rozpočtu.

Čtěte také

V rozpočtu České Lípy na rok 2022 je na MHD vyhrazených 57 milionů korun. V srpnu by měli tamní zastupitelé hlasovat o navýšení rozpočtu o 5 až 6 milionů korun. Smlouva mezi radnicí a dopravcem Busline platí od roku 2018. Od té doby jen cena nafty narostla o 44 %.

Smlouvy na průběžné změny cen paliv a dalších vstupů pamatují. Jak uvedl místostarosta Jaroslav Turnhöfer za koalici Živá Lípa, je na druhou stranu prý znatelný „pocovidový“ návrat cestujících do autobusů MHD a to by mělo ztráty o něco snížit. Cestující by podle místostarosty neměli nic pocítit. Cena krátkodobých jízdenek se mírně zvyšovala v roce 2021 a další nárůst radnice v nejbližší době neplánuje.

Co se týká okolních regionů, například město Děčín na konci května zvýšilo platbu pro svůj dopravní podnik o 7 milionů korun. Na přepravu cestujících v MHD tam tak letos z městské pokladny půjde celkem 92 milionů korun.

Nárůst souvisí nejen se zdražením energií a pohonných hmot, ale také se zvýšením mezd řidičům. Ti si lepší podmínky vynutili během poslední vlny pandemie na přelomu roku, kdy nejezdily některé autobusové linky. Řidiči totiž tehdy odmítali sloužit přesčasy, dokud se jim platy nezvýší. Ani Děčín ale zdražování jízdenek neplánuje.

Krajský dopravce ČSAD Liberec obsluhuje dálkové linky na Českolipsku a také na Liberecku. Mluvčí kraje Filip Trdla potvrdil, že nejen vlastní dopravce ale i další firmy usilují o kompenzaci rostoucích cen paliv. Kraj má ale smlouvy postavené jinak. Nárůst se do ceny dopravního výkonu může promítnout až od změny jízdních řádů v polovině prosince. Kraj sice s dopravci dál jedná, ale nic není ani zdaleka rozhodnuté.

Spustit audio

Související