Čekací doba na PCR testy se zkrátila, hejtman navrhuje testování ve školách už v pátek

14. prosinec 2021 09:56

V testovacích centrech v Libereckém kraji se zkrátila rezervační doba na termín PCR testů. Oproti minulým týdnům se snížila na dva až tři dny podle lokality.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty z SLK zkrácení čekací doby na PCR test ještě neznamená, že se situace nemůže zhoršit. „Teď máme mezi 10 okresy s nejvyšším počtem nových pozitivních případů celkem 3 okresy, Liberec, Jablonec nad Nisou i Českou Lípu. V hodnocení krajů stagnujeme, zatímco ostatní kraje klesají, takže jsem teď asi pátí nejhorší,“ uvedl.

Zlepšila se situace v páteřních nemocnicích. V současné době se tam léčí zhruba 200 pacientů pozitivních na covid-19.

Liberecký hejtman Martin Půta ze SLK také navrhuje, aby se poslední plošné předvánoční testování na školách posunulo na pátek 17. prosince; původně je plánované na pondělí 20. prosince. Některé školy ale plánují ředitelské volno, jiné distanční výuku, část dětí děti by se tak testování vyhnula. 

„Uvidíme, jak se k tomu zadání postaví hlavní hygienička a ministerstvo zdravotnictví. Je logické, že děti, které ve školách nebudou, tak otestovány před vánočními svátky nebudou, protože to nebude fyzicky možné. Je to na uvážení ministerstva zdravotnictví a ministerstva školství,“ dodal Martin Půta.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO uvedl, že pokud se ředitelé škol rozhodnou zavřít školu dříve, půjde o jejich rozhodnutí. Se změnou termínu testování nepočítá.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související