Bývalý skokan na lyžích Pavel Ploc se dělí o sportovní relikvie a zážitky

Stříbro z olympiády v Calgary, trofeje ze závodů Světového poháru, podpisy známých osobností. To a další sportovní relikvie jsou k vidění v harrachovském penzionu bývalého skokana na lyžích Pavla Ploce.

Pokud není uzavřený, jako teď kvůli pandemii koronaviru, můžete hned u vstupu vidět tablo účastníků světového šampionátu v letech na lyžích z roku 1983.

„To bylo první mistrovství světa, podařilo se mi skočit světový rekord, ale titul mistra světa mi těsně sebral závodník NDR Klaus Ostwald,“ vrací se zpět o dlouhých sedmatřicet let Pavel Ploc. Po závodě tehdy zažíval smíšené pocity. „Obrovskou radost ze světového rekordu, ale i trochu zklamání, že chyběl kousíček a mohl jsem ten nádherný devadesáticentimetrový pohár, který vybrousili místní skláři - mistři, odnést domů,“ přiznává.

Medaile a poháry, které Pavel Ploc ve své kariéře vybojoval

Možná to zklamání brzy přešlo. Skokani totiž byli jedna rodina. Společně navíc cestovali. „Tenkrát se po závodech nespěchalo domů, bylo ještě vyhlášení, banket, takže jsme se dobře znali. Byli jsme velcí kamarádi, ale zároveň jsme se respektovali a byli jsme i soupeři,“ říká bývalý skokan na lyžích.

Fotky svých soupeřů a zároveň kamarádů má Pavel Ploc pochopitelně ve svém penzionu. A chybět nemohou ani na zdech podpisy známých sportovních osobností.

V penzionu si lze prohlédnout fotografie i podpisy sportovních osobností

Milovníci skokanské historie určitě neminou ani fotku jilemnického rodáka právě z pokusu, který tehdy v Harrachově znamenal světový rekord. Vidět jsou také trofeje z nejrůznějších závodů Světového poháru. A nejcennější z nich? Sluší se zmínit stříbro z olympijských her v Calgary. Psal se rok 1988. „Tohle je moje nejcennější medaile,“ ukazuje.

Do historie se už ale tak často nevrací. „Spíš si zavzpomínám, když se u nás ubytují hosté a prohlížejí si to tady, nebo když někdo přijde do restaurace a náhodou se potkáme, popovídáme si u fotek, řeknu, odkud jsou, odkud jsou poháry,“ říká Pavel Ploc při pohledu na medaile a poháry, které ve své kariéře vybojoval.

Na návštěvě u bývalého skokana na lyžích Pavla Ploce byl sportovní reportér Pavel Petr
autor: ppe
Spustit audio

Související