Bývalí zákazníci Bohemia Energy musí nového dodavatele energií najít do poloviny dubna

23. únor 2022 12:35

Od 14. dubna budou moci dodavatelé poslední instance začít odpojovat od dodávek elektřiny bývalé zákazníky skupiny Bohemia Energy, kteří v režimu DPI zůstali. Podle jakých pravidel je budou odpojovat a kolika lidí se to v současné době týká?

Čtěte také

V režimu dodavatelů poslední instance stále zůstává 17 800 lidí. Vyplývá to z vyjádření jednotlivých dodavatelů poslední instance. Zákazníkům zbývají ale poslední týdny na přechod k normálním ceníkovým cenám; v polovině dubna totiž vyprší půl roční lhůta režimu dodavatele poslední instance a dodavatelé energií začnou takové zákazníky odpojovat.

Dodavatelům energií se daří snižovat počty klientů, kteří v režimu DPI ještě zůstávají. Každým týdnem čísla klesají. U Pražské energetiky v režimu DPI stále zůstává 1 500 lidí, jde ale jen o zlomek zákazníků z původních 70 tisíc.

Společnosti Innogy, která po ukončení podnikání skupiny Bohemia Energy převzala do režimu DPI 250 tisíc klientů, v něm stále eviduje 3 600 zákazníků,tedy jedno a půl procenta z původního počtu. To podobné platí i pro ČEZ, ten stále v režimu DPI eviduje 8 tisíc lidí, původně jich ale převzal 400 tisíc. EON dodává energie v režimu DPI stále 4 700 odběrných míst.

Někteří lidé ale stále v režimu DPI zůstávají. „Ti co tam zůstávají, se dělí na dvě skupiny. Ti, kteří platí zálohy, to vlastně nevíme, proč v tom režimu zůstávají. A druhá skupina, to jsou zákazníci, kterým došly dopisy, došly SMS zprávy, nebo jsme se jim dovolali, ale nereagují. My rozjedeme pro tyto zákazníky další kolo kampaně, a pokud se nám je nepodaří kontaktovat, tak je začneme znovu obcházet fyzicky,“ popsal mluvčí společnosti ČEZ, Roman Gazdík.

Dodavatelům energií se postupně daří snižovat i počty nekontaktních zákazníků, tedy těch, kteří nereagují na emaily, SMS zprávy, nebo si nepřebírají poštu. Energetický regulační úřad upozorňuje, že je nevyšší čas začít s odchodem ze záchranného režimu, protože přechod k novému dodavateli nějakou dobu trvá.

Z lidí, kteří z režimu dodavatele poslední instance v půl roční lhůtě neodejdou, se můžou stát „černí odběratelé“ a dodavatelé je budou moci odpojit. U elektřiny lhůta bývalým zákazníků skupiny Bohemia Energy vyprší 14. dubna, u plynu 17. dubna.

„Naším cílem není odpojovat, ale naprosto minimalizovat počty zbývajících v DPI. Odpojovat budeme pouze ty, kteří demonstrativně odmítají platit, a nemají zájem komunikovat,“ uvedl mluvčí společnosti Innogy Martin Chalupský.

Podle společnosti EON hrozí odpojení stovkám domácností. Pražská energetika bude pravidla pro odpojování klientů podle jejího mluvčího Karela Hanzelky teprve sestavovat. I on doufá, že lidí, která budou muset odpojit od sítě, bude co nejméně.

Dodavatelé řeší i problémy s klienty, kteří nezaplatili faktury v DPI a už odešli k jiným dodavatelům energií; pohledávky tak po nich budou muset dál vymáhat.

Spustit audio

Související