Připravuje se novela energetického zákona, má obsahovat i opatření proti krachu dodavatelů energií

16. únor 2022 11:22

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje novelu energetického zákona. Měla by zlepšit dohled nad energetickým trhem, aby se neopakovala situace z října 2021, kdy bezmála milion zákazníků skupiny Bohemia Energy ze dne na den skončil u dodavatelů poslední instance.

Novela energetického zákona by měla vyřešit hned několik věcí; a návrhy do novely by měl přidat i Energetický regulační úřad. Zlepšit by se podle něj měla v první řadě stabilita dodavatelů.

Čtěte také

Jedním z návrhů je tak povinné pojištění, nebo navýšení základního jmění dodavatelů. Upravit by se podle Energetického regulačního úřadu ale měl i samotný režim dodavatelů poslední instance, a to hlavně sdílení kontaktů, vzniknout by mohla například Centrální evidence kontaktů, tak, aby se nestávalo jako v minulých měsících a týdnech, že dodavatelům poslední instance chybí kontakty na zákazníky a nemůžou s nimi tak komunikovat.

Dodavatelé by mohli zákazníky přebírat i zpětně, tak, aby právě nespadli do DPI a nemuseli za energie platit vysoké částky. Dalším z návrhů je i větší kompetence samotného Energetického regulačního úřadu. S úpravou souhlasí i Asociace nezávislých dodavatelů energií, záležet ale bude podle analytika Jiřího Gavora na detailech.

„Toto opatření bylo očekávané, bylo jasné, že ministerstvo průmyslu a obchodu přijde s nějakým návrhem po konzultaci s Energetickým regulačním úřadem. Nicméně, bude samozřejmě hodně záviset, o jaká konkrétní opatření se bude nakonec jednat, a v tomto případě technické detaily budou hodně důležité,“ uvedl Gavor.

Jestli budou tato opatření stačit, aby se v Česku znovu neopakovala například situace po pádu Bohemia Energy, zatím není jisté. Ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi za hnutí Starostů a nezávislých totiž chybí detailní analýza toho, co se v říjnu na trhu s energiemi stalo. „Já jsem stejně pořád přesvědčen o tom, že bez důkladné analýzy toho, proč k tomu došlo, kde byly příčiny toho selhání, se nám budou těžko nastavovat opatření do budoucna,“ řekl.

Energetický regulační trh také prověřoval dodavatele energií na trhu a jejich odolnost. Podle předsedy úřadu Stanislava Trávníčka zatím krach dalších společností nehrozí. „V oblasti nákupů energií ti obchodníci jsou dneska ohroženi vysokými cenami; nicméně, zatím z toho průzkumu nemáme žádné indicie o tom, že by se mohl nějaký obchodní z toho trhu stáhnout,“ popsal.

Návrhy do novely energetického zákona bude mít úřad hotové do konce dubna.

Spustit audio

Související