Budoucí záchranáře realita nezaskočí, učí se „na ostro“

2. březen 2020

Studenti fakulty zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci mají k dispozici moderní sanitku s kompletním vybavením pro záchranu lidského života. A místo skutečných pacientů zatím zachraňují „chytrou" figurínu.

Čtěte také

Praktická výuka záchranářství na Technické univerzitě v Liberci vypadá skoro jako opravdový zásah. V univerzitním kampusu stojí moderní sanitka s kompletním vybavením pro záchranáře, kde naše redaktorka zastihla při výcviku tři studenty, Aničku a 2 Honzy. K dispozici mají také figurínu, kterou byste klidně spletli s člověkem, a kterou Jakub Reček, lektor fakulty zdravotnických studií, „řídí“ vysíláním příkazů z tabletu. Díky tomu může u figuríny nasimulovat různé situace, jako arytmii, zástavu dechu nebo bezvědomí.

Studenti-záchranáři na Technické univerzitě v Liberci se učí ve skutečné a plně vybavené sanitce

Studenti se po skončení záhu zpětně dívají na záznamy, které v sanitce snímá kamera a mohou se tak poučit ze svých chyb. Univerzita sanitku pořídila, aby výuka budoucích záchranářů byla co nejvíc reálná. A počítají studenti s tím, že po skončení studia půjdou pracovat na záchranku? Poslechněte si v reportáži.

Související