Botanická zahrada v Liberci má dva exempláře unikátní rostliny. Jednu můžou návštěvníci vidět

Liberecká botanická zahrada se pyšní jedinečnou rostlinou ze střední Ameriky. Na jejím rozšíření po kontinentu se pravděpodobně podíleli legendární Mayové.

Zahradníci v liberecké botanické zahradě stěhovali rostlinu jménem toulitka. Sazenice největšího existujícího druhu této jihoamerické rostliny se přesunula z pěstitelského skleníku do jednoho z pavilonů, kde bude mít čas zesílit. Právě tato toulitka je jedním z největších světových epifytů, tedy organismů, které rostou na jiných rostlinách, ale vyživují se samostatně. Žije na kmeni stromu uchycená kořeny a její listy mají až dva metry.

Botanici mají v záloze ještě duplikát vzácné rostliny

Tento druh se přirozeně vyskytuje na pomezí Guatemaly a Mexika. Roste ale i na opačné straně Guatemaly, kam ji pravděpodobně před dvěma tisíci lety zanesli legendární Mayové. „Plula mezi zbožím, po té řece Pasión, aby byla prodána jako zvláště vzrůstný posvátný druh. Takže Mayové ji tam v podstatě zavlekli někdy kolem přelomu našeho letopočtu,“ popsal ředitel zahrady Miloslav Studnička.

Botanická zahrada Liberec vlastní ještě jeden exemplář. „Tu si budeme držet vzadu, jako zálohu. U těch věcí, na kterých nám zvláště záleží, si držíme duplikát. A budeme ji mít, kdyby tady se něco nepodařilo, jako druhou,“ vysvětlil Miloslav Studnička.

Na rostlinu se byl v zahradě podívat redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.