Bolest zubů se na mimořádná opatření neohlíží. Co s tím?

Někteří dentisté kvůli chybějící ochraně zavřeli ordinace nebo omezili provoz. Jaká je aktuální situace v Libereckém kraji? Ptali jsme se liberecké zubní lékařky, a také předsedkyně oblastní stomatologické komory, Zdenky Křenkové.

Čtěte také

Na obličeji roušku, na rukou rukavice. Při samotném zákroku ještě ochrana před obličejem. Tímto způsobem by se v současné době měli chránit stomatologové před případnou nákazou od pacientů. A právě o tom, zda mají dostatek ochranných prostředků si Iveta Kalátová povídala s paní doktorkou Zdenkou Křenkovou, předsedkyní Oblastní stomatologické komory. Došlo i na to, jak vůbec probíhá samotné ošetření, a kam se máme obrátit v případě bolestivých stavů, pokud náš zubař nefunguje.

Jak jsou na tom zubaři s ochrannými pomůckami?

„Na začátku nouzového stavu byla situace s ochrannými pomůckami špatná, někteří lékaři ordinace dokonce zavřeli. Aktuálně nás Liberecký kraj zásobuje ochrannými pomůckami velmi dobře. Každý týden také dostáváme zásilku respirátorů od České stomatologické komory, takže zubní ordinace na pár výjimek pracují. Rozsah ošetření si řeší každý zubař podle svých možností. Někde ošetřují jen akutní pacienty,“ říká paní doktorka Křenková.

Jak návštěva u zubaře v současné situaci vypadá?

„Zubní lékaři jsou 6x víc ohrožení nákazou, než jiní lékaři. Návštěva u zubaře teď vypadá tak, že pacient nás kontaktuje telefonicky, domluví se se sestřičkou na tom, jak akutní jeho případ je a na přesném dnu i čase, kdy do ordinace přijde. Při příchodu mu sestřička změří teplotu, hraniční teplota pro vyšetření je nyní 37,5 stupně; pacient vyplní dotazník, umyje si ruce, vezme si návleky, ničeho se nedotýká a může se posadit na zubařské křeslo. Na křesle je jednorázová ochrana a lékaři i sestry pracují v předepsaných ochranných pomůckách; mají ochranné těsnící brýle, štít, čepici, rukavice a respirátor FFP2. Po každém ošetření ordinaci důkladně dezinfikují, jednorázové pomůcky vyhodí do speciálních nádob, místnost vyvětrají a další pacient může do ordinace přijít po 20 minutách,“ popisuje lékařka.

Berou lékaři pouze akutní případy?

„Pokud pacient nemá akutní problém, lékaři obvykle teď odložitelné případy přeobjednávají. V akutních případech se s pacientem domlouvají na konkrétním datu a čase. Pokud lékař neordinuje, má na dveřích ordinace informaci, kde může pacient být ošetřen. Všichni lékaři mají svůj zástup. Pacient s akutní bolestí určitě nezůstane bez ošetření,“ ujišťuje liberecká zubní lékařka, a také předsedkyně oblastní stomatologické komory, Zdenka Křenková.

autoři: Iveta Kalátová , mib
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.