Velikonoční setkání u mikrofonu: Urbanova Křížová cesta

2. duben 2021, aktualizováno

Petr Urban jak ho neznáme. Přesvědčte se, že autor kresleného Rudy Pivrnce a často „mírně nekorektního“ humoru dokáže zpracovat i vážná a hluboká témata člověka a víry.

Křížová cesta je dílem Petra Urbana a vznikla jako obrazový cyklus na motivy pašijového příběhu, zpracovaného originálním způsobem ve formě klasické malované kalvárie. 15 zastavení smržovské křížové cesty vzešlo z iniciativy Petra Urbana, jeho ženy Inky a přátel ze spolku Malé Polsko. A právě Křížová cesta je i hlavním tématem velikonočního vydání pořadu Setkání u mikrofonu, kde je tentokrát Petr Urban hostem Davida Hamra.

Prohlédněte si také fotografie, jsou z otevření křížové cesty 20. 8. 2017. Ještě dodáváme, co nám k obrázkům napsala paní Inka: „Na slavnosti byla i naše milovaná Eva Pilarová, ale bohužel její fotografii nemohu najít.“

Urbanova Křížová cesta

Autorem obrazů 850 metrů dlouhé křížové cesty je kreslíř Petr Urban. Žulové podstavce a kříže k zastavením vytvořil Jan Vondrák z libereckého architektonického studia Mjölk. Text k obrazům doplnil Václav Kulhánek, emeritní kanovník katedrální kapituly u sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Křížová cesta byla slavnostně otevřena 20. srpna 2017. Patrony cesty jsou Luděk Vele, Eva Pilarová a Pavel Nový. Cesta vede lesem k rokli, kde vzniká Smržovské peklo, zatím se zde nacházejí obrazy Závist a Pomluva, Petr Urban maluje další. V plánu je ukončení cesty rozhlednou s kapličkou.

Zdroj: Mapy.cz

autor: David Hamr | zdroj: archiv Petra Urbana
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.