Bez zajištění dalších peněz pro libereckou přehradu Harcov hrozí podle Povodí Labe omezení oprav

8. červen 2023 14:34

Dno přehrady Harcov v Liberci zbavují na začátku června 2023 těžké stroje letitých nánosů bahna. Odvézt by ho měly celkem 50 tisíc kubíků. Podle Povodí Labe je ale dokončení rekonstrukce, která by měla trvat ještě dva roky, v ohrožení.

Projekt rekonstrukce liberecké přehrady Harcov patří k šesti dalším v Česku, které měla Evropská komise vyřadit z dotačního programu Národního plánu obnovy. Státní podnik hledá další peníze, aby mohl rekonstrukci dokončit podle plánu.

Teď stojíme na stavbě, která nesplňuje žádnou protipovodňovou ochranu, spousta technologií v hrázi je vybouraná. Pokud by přišla přívalová vlna, tak nám to vyplaví cele spodní centrum…
Jaroslav Zámečník (SLK), primátor Liberce

Redaktorka Českého rozhlasu Liberec Eva Malá se 8. června 2023 na hrázi přehrady setkala s generálním ředitelem Povodí Labe Mariánem Šebestou, podle jeho ujištění práce na rekonstrukci nádrže prozatím pokračovat budou.

Dodal ale, že vyjmutí projektu z programu Národního plánu obnovy je velký problém. Do několika měsíců musí státní podnik zajistit další financování, jinak je možné, že se některé práce omezí nebo zastaví.

„Pro nás je problém, že část peněz je neinvestiční, především na opravu zdi a odtěžení nánosů. Jako státní podnik bychom se mohli dostat do celkem velké finanční ztráty. Zatím financujeme, stavba běží, zatím jsme nic nezastavili. Budeme muset zvažovat, pokud by se neobnovilo financování, jestli některé věci, jako třeba nánosy, neudělat v menší míře, nebo to neudělat vůbec,“ řekl Marián Šebesta Českému rozhlasu.

Ředitelka odboru vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření ministerstva zemědělství Alena Binhacková uvedla, že se ukončení financování týká dalších šesti projektů, mezi nimi například i rekonstrukce bezpečnostního přelivu na Orlické přehradě.

Podmínkou pro čerpání dotací bylo podle ní dokončení staveb do konce roku 2023, což liberecká přehrada nesplňuje. Potvrdila, že o zajištění financování jednají s ministerstvem financí.

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník z SLK oslovil předsedu vlády Petra Fialu z ODS a zaslal dopisy ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi z ODS a také europoslankyni Věře Jourové z hnutí ANO.

Nedokončení rekonstrukce je podle Jaroslava Zámečníka nepředstavitelné. „Teď stojíme na stavbě, která nesplňuje žádnou protipovodňovou ochranu, spousta technologií v hrázi je vybouraná. Pokud by přišla přívalová vlna, která tu byla v červenci 2021, tak nám to vyplaví Soukenné náměstí, Papírák a cele spodní centrum,“ dodal primátor.

Rekonstrukce hráze Harcovské přehrady je spojená s odbahněním a vybudováním pravobřežní zdi. Začala na podzim 2022 a hotová by měla být do léta 2025. Na práce Povodí Labe by mělo navázat zvelebení okolí přehrady za 50 milionů korun, které má na starosti město Liberec.

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související