Bandoračka z modráků

Zvláštní kapitolou v kuchyni našich babiček jsou pokrmy z hub. Zpracovávaly se téměř všechny druhy – do polévek, nákypů, gulášů, placek, pokrmů pečených. Vy si dnes můžete zkusit uvařit polévku, jako je například bramboračka, v našem kraji tedy „bandoračka“.

Houby se zapékaly s bramborami, s luštěninami a se zelím. A to jak houby čerstvé, které teď nemáme, ale můžeme využít třeba mražené, tak houby sušené, které se dříve používaly mleté pouze jako koření, ale i do řady pokrmů, především polévek.

Ingredience:

30 dkg hub (hřib koloděj, hřib kovář)
2 lžíce trhaných krupek
2 lžíce sádla
1 l vody
3 lžíce hladké mouky
10 dkg brambor
5 dkg kořenové zeleniny
stroužek česneku
sůl, majoránka


Postup:

Přes noc namočené krupky povaříme s tmavší jíškou, připravenou z mouky a sádla. Po změknutí krupek přidáme na kostičky nakrájené brambory a zeleninu. Zvlášť na lžíci sádla podusíme nakrájené houby. Když je zelenina měkká, přidáme je do vývaru. Ochutíme utřeným česnekem se solí a majoránkou.

Dobrou chuť!