8. říjen: Památný den sokolstva. Připomíná nejen Akci Sokol z roku 1941

8. říjen 2020 09:04

V noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo v rámci „Akce Sokol” zatklo na 1 500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Ještě během té noci Reinhard Heydrich podepsal úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské. Nacisté ji považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí.

Čtěte také

Památný den sokolstva je do kalendáře významných dnů České republiky zařazen od roku 2019. Jeho symbolem je František Pecháček, sportovec, československý olympionik, sokolský činovník, autor legendární sletové skladby mužů z roku 1938 nazvané „Přísaha republice“. Jako jeden z čelných představitelů domácího odboje byl v roce 1944 umučen nacisty.

Čtěte také

Na budově Krajského úřadu Libereckého kraje je v tento den vyvěšena vlajka sokolů, na terase ve třetím patře budovy ji vyvěsil Miroslav Brožek, velitel sokolské stráže krojovaných sokolů České obce sokolské Liberec společně se svou matkou Helenou Brožkovou. V Liberci se 8. října od 16 hodin na náměstí Dr. Edvarda Beneše koná pietní akt. Do 13. října také Krajská vědecká knihovna v Liberci vystavuje exponáty připomínající historii Sokolské župy Ještědské.

autor: reČRoL | zdroj: Krajský úřad Libereckého kraje
Spustit audio

Související