Koupí darovaných vánočních ozdob lidé pomůžou onkologicky nemocným

Až do 15. prosince můžou lidé v Liberci nákupem vánočních ozdob a dekorací přispět do sbírky na pomoc nemocným rakovinou a jejich rodinám.

Stánek Centra Amelie, které od roku 2006 poskytuje nemocným sociální poradenství a psychologickou podporu, najdou zájemci v obchodním centru Forum.

Charitativní akce, která se koná počtvrté, má dvě části. Od začátku prosince mohli lidé do sbírky darovat vánoční ozdoby a dekorace, přispěla i řada firem. “Sešlo se nám skoro tři tisíce předmětů s vánoční tematikou,” řekla koordinátorka projektu Petra Kuntošová.

V pátek 9. prosince začala druhá část sbírky - prodej. Lidé si můžou za symbolické ceny ozdoby koupit a přispět na pomoc lidem, kteří ji potřebují. Získané peníze pomůžou udržet pro klienty bezplatné služby, které by si jinak často nemohli dovolit. “Potýkáme se se snížením příjmů z veřejných zdrojů i od komerčních dárců. Vzhledem k tomu, jaká je situace ve společnosti a jak lidi šetří, byla bych vděčná, kdybychom obdrželi minimálně stejnou částku jako minulý rok, když to bude víc, zlobit se nebudu,” řekla koordinátorka. Loni vynesl vánoční prodej 70 tisíc korun.

Podpora psychologa či pomoc sociálního pracovníka při vyřízení dávek a služeb, které Centrum Amelie poskytuje, jsou podle Kuntošové pro nemocné a jejich rodiny často stejně důležité jako vlastní léčba.

Jak velkou pomocí je práce centra pro nemocné, potvrdila paní Helena. Spolu s nemocnou dcerou nejprve před pěti lety využily sociální poradenství. “Teď navštěvujeme i další aktivity - trénink paměti, vycházky či plavání. Důvodem našich stálých návštěv je setkávání se s lidmi s podobným onemocněním, kteří mají chuť dělat něco pro sebe a díky Amelii se tak zapojovat do běžného života. Díky těmto aktivitám se udržujeme v dobrém zdravotním a duševním stavu," dodala Helena.

autor: Tomáš Mařas | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související