17. listopad: Kde, kdy a jak se v městech Libereckého kraje bude připomínat Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva

17. listopad 2021 06:00

Události 17. listopadu 1989, které odstartovaly změny v naší zemi, i stejný den v roce 1939, kdy nacisté zavřeli české vysoké školy, si připomenou na mnoha místech země i Libereckého kraje.

Liberec

V krajském Liberci se zástupci města a hejtmanství, Technické univerzity, ale i armády a České obce legionářské, sejdou v 10 hodin u Památníku obětem komunismu v Parku Paměti národa v Jablonecké ulici. Po připomínkovém shromáždění se pak průvod, do kterého se může zapojit každý, vydá na Benešovo náměstí k Pomníku obětem okupace z roku 1968. Ten je na průčelí historické radnice a symbolicky má podobu tankového pásu.

17. listopad si budou samozřejmě připomínat i na liberecké univerzitě. V 17 hodin tam v aule budovy G zahájí výstavu, která připomene potlačování demokratických práv obyvatel Pobaltských zemí a jejich deportací před 80. lety. O hodinu později pak dojde i na oslavu studentského svátku a to koncertem uskupení Baťa Goes Symphonics. Začátek je v 18 hodin.

Tanvald

Nejen dnešní Den boje za svobodu a demokracii, ale především Mezinárodní den studenstva si 17 listopadu připomenou v Tanvaldu. Zapálením svíčky u památníku Tomáše Guariqua Masaryka přiblíží nejen 17. listopad 1989, který odstartoval společenské změny v naší zemi, ale i stejný den v roce 1939, kdy nacisté zavřeli české vysoké školy.

Kromě pietního aktu připravili u příležitosti 17. listopadu v Tanvaldě také historickou vzpomínkovou stezku pro děti i dospělé. Trasa vede od Stromu svobody u tamního gymnázia přes pomník obětem 1. světové války na Českém Šumburku až po Vyhlídku Špička.

Hrádek nad Nisou

Hned tři akce si u příležitosti 17. listopadu připravili v Hrádku nad Nisou. Ve 14. hodin tam začne výtvarná dílna, kde se budou vyrábět státní vlajky. Symbolicky v 17 hodin si lidé události 17. listopadu připomenou pietním aktem u pomníku ve Školní ulici a oslavy pak završí projekce filmu Sny o toulavých kočkách, biografický snímek o česko-americkém ilustrátorovi a výtvarníkovi Petru Sísovi.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související