„Už je to tady!“ řekl táta - lidé v Liberci vzpomínali na listopad 1989

17. listopad 2017

Stejně jako v mnoha jiných městech i v Liberci si dnes připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Nejdříve se lidé sešli u Památníku obětem komunismu, aby se poté vydali na pochod směrem na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Tam zakončili setkání u Pomníku obětem invaze vojsk Varšavské smlouvy.

I přes deštivé a chladné počasí se u Památníku obětem komunismu v parku v Jablonecké ulici sešli lidé, kteří uctili památku bojovníků za svobodu a demokraciii. Položili květiny a zapálili svíčky. Návštěvníci zaplnili celou plochu kolem památníku.

„No já si vzpomínám, že to byl pátek a přijela jsem ze školy k tátovi do Prahy. Táta bydlel na nábřeží a zjistili jsme, že venku se něco děje. Táta vstal a řekl – Už je to tady – a já jsem vlastně nevěděla co je tady. A táta řekl – Pojď okamžitě jdeme ven, já chci abys to zažila,“ vzpomíná na události listopadu 1989 Markéta Ježková, které v té době bylo čtrnáct let.

Den boje za svobodu a demokracii v Liberci

„Skandovala se hesla Jakeše do koše a podobného typu. Tak mě bylo jasné, že je to asi zakázané. Došli jsme až na Národní třídu, kde se z amplionů ozývalo – Studenti rozejděte se! –  tak jsem si řekla, hele táto, už asi budou chtít abychom odešli. Ale oni nám zatarasili cestu, všude tam stáli vojáci se psy,“ vzpomíná Markéta Ježková.

Jedním z účastníků vzpomínkové akce byl i Zdeněk Lezskoven, kterému bylo v roce 1989 dvanáct let.

„Já jsem byl samozřejmě dítě, nicméně dnes je ze mě dospělý muž a vzhledem k tomu, že člověk se zajímá o historii a moc dobře ví, že tahle země není svobodná tak dlouho a dost čato vlastně byla nesvobodná, takže je nutné si připomínat tyto svátky, protože svoboda a demokracie prostě zadarmo nejsou,“ vysvětlil svou účast na setkán Zdeněk Lezskoven.

Den boje za svobodu a demokracii v Liberci

Vzpomínkovou akci pořádala spolu s libereckým magistrátem i Technická univerzita.

„Je potřeba si připomínat období mezi rokem 1939, kdy vysoké školy ztratily právo na existenci, a rok 1989, kdy zase získali svobodu a demokracii. Je potřeba si to připomínat proto, aby se ta strašná, která v tomto půlstoletí byla, aby se nevrátila,“ uvedl rektor liberecké univerzity Zdeněk Kůs.

 

autoři: Tomáš Mařas , mib
Spustit audio