V liberecké MHD ubyly autobusové spoje, změny se týkají 14 ze 45 linek

26. leden 2019

V liberecké MHD ode dneška, soboty 26. ledna, ubylo asi pět procent autobusových spojů, změny se dotkly 14 ze 45 autobusových linek.

Hlavním důvodem je, že společnost BusLine končí jako subdodavatel libereckého dopravního podniku (DPMLJ). Dalším je vysoká nemocnost řidičů, právě je na nemocenské 18 z nich, řekl dopravní ředitel DPMLJ Oskar Zappe. V pracovní dny je v Liberci potřeba kolem stovky řidičů.

BusLine měl na starost 40 procent spojů, od soboty je plně zajišťuje DPMLJ. „Vnímám to jako významný krok pro Liberec jako takový. Do budoucna už nebude možno, aby občané Liberce byli nějak vydírání kýmkoli z dodavatelů,“ řek předseda představenstva DPMLJ Michal Zděnek. Na výši příspěvku od města by tato změna neměla mít vliv.

V Liberci jsou nejvýraznější změny na lince číslo 12, kde se prodlouží intervaly mezi spoji. Podle Zappeho to ale vykompenzují nasazením pěti kloubových autobusů, které pojmou více cestujících. Některé změny budou nejspíš dočasné, až se podaří naplnit stav řidičů.

V pracovních dnech jich bylo dosud denně potřeba 111, z toho BusLine jich dodával 35. Od soboty po optimalizaci spojů je potřeba 99 řidičů. „Touto úpravou jízdních řádů jsme docílili úspory 12 řidičů v pracovních dnech, dalších 11 jich je v kurzu řidičů autobusů a 11 přešlo z BusLine,“ uvedl Zappe. Autobusů má dopravní podnik pro Liberec dostatek, potřebuje jich denně až 72 a má 86.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související