Žiraf ve volné přírodě rychle ubývá. Smutný fakt dnes připomíná liberecká zoo

Zoologická zahrada v Liberci, stejně jako desítky dalších zoo na světě, si připomíná Světový den žiraf. Ten upozorňuje na ohrožení těchto majestátních savců. Pro veřejnost připravila komentované prohlídky pavilonu žiraf.

„My jsme si pro návštěvníky připravili komentované prohlídky v zázemí pavilonu žiraf. A to v deset, v jedenáct a ve třináct hodin. Náš hlavní zoolog a ošetřovatelé vezmou návštěvníky přímo do zázemí našeho pavilonu a poví zajímavosti nejen o našich žirafách, ale i o těch volně žijících,“ uvedla mluvčí liberecké zahrady Barbara Tesařová.

Světový den žiraf symbolicky připadá na nejdelší den v roce, tedy 21. června. Zoo Liberec si ho připomíná v sobotu 22. června. Tento speciální den vyhlásila mezinárodní organizace Giraffe Conservation Foundation (GCF), aby tak upozornila na vysoký úbytek nejvyšších savců světa ve volné přírodě.

Za posledních třicet let klesla jejich populace v divočině zhruba o čtyřicet procentm.  Zoologové odhadují jejich současné stavy na méně než sto tisíc. Na vině jsou především útoky lovců, nemoci a mizející příroda.

Zoo Liberec chová od roku 1985 žirafy Rothschildovy, kterých je podle údajů GCF v Ugandě a středozápadní Keni pouhá tisícovka. Žirafa Rothschildova tak patři mezi nejvíce ohrožené poddruhy žirafy.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související