VIDEO: Poprvé za 115 let má liberecká zoo hříbata koně Převalského

29. květen 2019 10:13

V zoologické zahradě v Liberci se poprvé za její stopatnáctiletou existenci narodila hříbat ohroženého koně Převalského. Chovatelé se radují z osmidenního hřebečka a pětidenní klisničky.

Celosvětový chov koní Převalského má na starosti pražská zoo, která ho úspěšně vrací i do přírody. V Liberci s chovem teprve začínají, ale daří se.

Tento divoký kůň původně žil ve stepích a polopouštích střední Asie, na pomezí Mongolska a Číny. Před téměř padesáti lety ale v přírodě vyhynul. Jeho dnešní zhruba dvoutisícová populace pochází ze třinácti jedinců a přežila jen díky zoologickým zahradám.

„Historie koní Převalského v Liberci je krátká, koně jsme dovezli v polovině roku 2017, hřebce v květnu 2018 a toto je nejkratší možný termín, kdy jsme k hříbatům mohli přijít,“ popisuje zoolog Luboš Melichar.

Jedno z hříbat koně Převalského liberecké zoo

Hříbata – hřebec a klisna – jsou aktivní, chodí za svými matkami. „Klisnička má zraněnou nohu hned od prvního dne, kdy se narodila, má tržné zranění a dlouho jsme váhali, jak to budeme řešit,“ říká Melichar a pokračuje: „Proces vtištění u matky je důležitý, a protože je to prvnička, nechtěli jsme hříbě od matky oddělit, ale nakonec jsme museli.“ Zoologové podali mladé klisně antibiotika a dopadlo to dobře. „Matka hříbě přijala zpátky,“ říká zoolog.

V budoucnu plánují rozrůstající se stádo přemístit na volné pastviny mimo areál zahrady.

Malí návštěvníci liberecké zoo u výběhu koní Převalského, kde jsou k vidění i dvě hříbata
autor: Lucie Fürstová

Související