VIDEO: První odchované mládě ohroženého kočkodana v liberecké zoo prospívá dobře

10. květen 2019

V liberecké zoo se poprvé podařilo odchovat mládě ohroženého kočkodana Dianina. Má se čile k světu, matka se o něj pečlivě stará.

Kočkodan Dianin je štíhlá černobílá opice s rezavohnědými zády a stehny. Mládě, které se narodilo v liberecké zoologické zahradě, je ale zatím na rozdíl od rodičů celé tmavé. Návštěvníci ho už můžou vidět v expozici. Tento druh kočkodanů žije v západní Africe, celosvětově jich zoologické zahrady chovají podle libereckých zoologů asi jen 120.

FOTO: Návštěvníci liberecké zoo můžou vidět nové mládě – kočkodana Dianina

Mládě z liberecké zoo. Kočkodan Dianin získal své druhové jméno díky zbarvení srsti nad obočím, které připomíná čelenku bohyně lovu Diany

V liberecké zoologické zahradě poprvé odchovali ohrožené mládě kočkodana Dianina. Návštěvníci ho už můžou vidět v expozici pavilonu opic.

„Toto mládě kočkodana je první úspěšně odchované mládě kočkodanů Dianiných v celé 115leté historii liberecké zoo,“ říká mluvčí zoo Barbara Tesařová. „Podle starých výročních zpráv chovala liberecká zoo tato zvířata již v 70. letech a s jejich chovem jsme znovu začali před dvěma lety, kdy k nám byl dovezen chovný pár z ostravské zoo,“ dodává Tesařová s tím, že odchovat kočkodany Dianiny není úplnou samozřejmostí.

Mládě kočkodana Dianina v liberecké zoo. Zoologové zatím nevědí, jakého je pohlaví

„Stále nemáme jistotu, jakého pohlaví mládě je, samice ho hlídá,“ vysvětluje zooložka Petra Bolechová. Podle zoologů je pravděpodobné, že březí je i druhá samice kočkodanů Dianiných, kdy se mládě narodí, ale zatím není jasné. Podrobnosti si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.