Žena z Jablonce šije ze starých triček barevné trenky. Říká jim „kulcajk“

2. leden 2018

Na začátku následujícího příběhu byl nespokojený muž, který neměl pohodlné spodní prádlo. Jeho přítelkyně – vystudovaná designérka – se rozhodla to změnit a originální pánské trenky byly na světě. V Jablonci nad Nisou je doma šije Martina Strouhalová.

Nejsou to ledajaké spodky, jsou totiž divoce barevné, velmi pohodlné a vznikají z obnošených triček. A že jsou opravdu povedené, to potvrzuje jejich přítomnost na DDR, designových trzích v Liberecké oblastní galerii.

Jestli sedí dobře, radil přítel

„Pro mě jsou důležité předměty, které mají svého ducha a nějaký příběh, u každého trička si můžu představovat, kdo ho už nosil,“ říká Martina, která má skříň plnou pokladů – triček ze second handů. K ušití jedněch trenek jsou potřeba dvě trička. „Z jednoho se opravdu ušít nedají,“ potvrzuje a dodává, že u vlastnoručně vyráběného spodního prádla pro muže jde hlavně o pohodlí. Prvním modelem byl výtvarnici a návrhářce její vlastní přítel. „Říkal mi, kde je to v pořádku a kde to škrtí.“

Šití "dozorují" i domácí mazlíčci

Každý kousek je originál. „Mám dobrý pocit, že lidem přináším radost,“ uzavírá Martina Strouhalová. A protože mají pánské trenky úspěch, připravuje návrhářka střih na podobné spodní prádlo – tentokrát ale pro dámy.

Skříň plná triček takzvaně z druhé ruky, to je pro Martinu Strouhalovou zdroj materiálu k šití
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související