VIDEO: Moderní brýle z lyží i snowboardů vyrábí Jakub z Liberce

21. prosinec 2017

Z lyží i snowboardů dokáže vyrobit brýle. Jakub Neufuss z Liberce chtěl přestat nosit své kontaktní čočky, nemohl ale sehnat brýlové obroučky, které by mu seděly. A tak se rozhodl, že si je vyrobí sám.

Protože Jakub Neufuss nemá rád obyčejné věci a je vášnivý sportovec, vymyslel a vyrobil brýle z lyží. Postup při výrobě obrouček dlouho vylepšoval, dnes už je dokáže vytvořit se snowboardů, běžek i sjezdovek.

Nápad vznikl i proto, že Jakub je vášnivý snowboardista. „Hory prostě miluju, jízda v prašanu, to je něco nepřekonatelného,“ říká. Když s výrobou netradičních brýlí začínal, tatínkovi zničil řadu pracovních nástrojů. „Je to pravda, ztupil jsem mu hoblici a všechny kotouče,“ popisuje Jakub.

Nařezané kousky lyží se poskládají na sebe, slepí se, a pak se z nich řežou plátky. Jak se brýle z lyží a snowboardů vyrábějí, se podívejte na videu:

„Drážka musí být krásně vybroušená, abych ulehčil práci optičce. Klasické brýle jsou zasklené během deseti minut, ale s těmi mými je práce i na dvě hodiny,“ popisuje Neufuss, který sní o tom, že by jednou vyrobil brýle třeba ze snowboardu nějakého slavného závodníka.

Dílnu na tvoření neobvyklých brýli má Jakub v libereckých Vratislavicích
autor: Lucie Fürstová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.