Zemřeli, aby Rovensko přežilo. Město v Českém ráji si připomnělo hrdiny z druhé světové války

15. leden 2023 11:39

V Rovensku pod Troskami v Českém ráji se v sobotu 14. ledna uskutečnila vzpomínková akce k 80. výročí smrti parašutistů Františka Závorky a Lubomíra Jasínka ze skupiny Antimony. Na místě byla i naše reportérka.

Pietní akci zahájil přelet gripenů a ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN. „Lidé ze skupiny Antimony přišli asi v té úplně nejobtížnější době. Byla okolo nás heydrichiáda. Tady se nejen za nějaký čin, ale za jiný názor v podstatě trestalo smrtí. V téhle chvíli se vypravili do naší země,“ přiblížil těžkou dobu ministr vnitra.

Paravýsadek Antimony měl v době heydrichiády navázat zpřetrhané spojení mezi domácím odbojem a exilovou vládou v Londýně. Po několika měsících jejich odbojové práce je navzdory statečnosti a mlčenlivosti místních lidí gestapo díky konfidentovi Karlovi Čurdovi odhalilo.

František Závorka, Stanislav Srazil a Lubomír Jasínek seskočili padákem z letadla vyslaného z Anglie u Kopidlna na Jičínsku. Schovávali se mimo jiné ve Studenci na Semilsku a také v Rovensku pod Troskami. Tam dva z nich 15. ledna 1943 gestapo obklíčilo. Raději zvolili smrt kyanidem, než by se dostali do rukou nacistů. Třetího Stanislava Srazila zatkli v Horní Kalné a v roce 1944.

Spustit audio

Související