Zelí, to je lék na všechno. Udělejte si ho podle našeho receptu pikantní s paprikovou klobáskou
Dnešní recept je určen zejména milovníkům zelí. Připravit z něj jde neuvěřitelné množství různorodých pokrmů. A recept na pikantní zelí vás určitě nadchne!
Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Šťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.
Suroviny:
500 g bílého zelí na nudličky, 1 velká cibule, sádlo nebo olej, 100 g anglické slaniny nebo paprikové klobásy, 2-3 stroužky česneku, drcený kmín dle chuti, 60 g rajského protlaku, cca 1 lžíce cukru, krupice, dle kyselosti protlaku, sůl a pepř
Postup:
Pokrájíme cibuli nadrobno a necháme ji zesklovatět na trošce tuku.
Pak přisypeme pokrájenou slaninu nebo klobásu a dosmažíme lehce dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a kmín a vše necháme krátce rozvonět. Přisypeme na nudličky pokrájené zelí, osolíme, osladíme, promícháme a za občasného promíchání necháme mírně povadnout. Pak vmícháme rajčatový protlak, zaklopíme a na mírném ohni podusíme pod poklicí do měkka (lehce na skus).
Pokud bude potřeba můžeme lehce podlít.
Nakonec dosolíme a přidáme pepř.
Podáváme s bramborovými noky.
V zimních měsících je zelí důležitým zdrojem vitamínu C, které si naše tělo zaslouží nejlépe ze sezónních a lokálních potravin. V kombinaci s klobáskou tvoří vydatný pokrm, který zahřeje a dodá energii pro studené dny.
Související
-
Nákyp z kysaného zelí. To je v zimních měsících lék i pro zdravého
Dnešní recept je určen zejména milovníkům kysaného zelí. Připravit z něj jde neuvěřitelné množství různorodých pokrmů, zelný nákyp nevyjímaje.
-
Recepty na domácí kysané zelí v zeláku i ve sklenicích od Davida a Květy Smetanových
Kysané zelí je jemně nakrájené hlávkové zelí, které bylo zkvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení. Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou.
-
Kysané zelí jako elixír zdraví. A zelňačka, to je polévka našich babiček, která zasytí i zahřeje
Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A tak v sychravém podzimním počasí není nic lepšího než pořádná zelňačka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.